Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Klassieke bibliothecarissen

10 maart 2009 | 4 Comments

Model of the Statue of Liberty  Originally uploaded by New York Public Library

Heb zondag eindelijk bij kunnen lezen, liep wat achter. Niet alleen krantenbijlagen maar ook het Bibliotheekblad. In nr. 3 staat een interview met Mari Nelissen en Hans van Duijnhoven van de bibliotheek Maasland (Oss) over hun visie op het vak van bibliothecaris. En dat vond ik zo’n opluchting! Heb de laatste tijd vaak het gevoel van een roepende in de woestijn maar ik kan me erg goed vinden in de mening van deze twee heren.

Ze overdrijven wel een beetje uiteraard, maar dat hoort erbij als je een punt wil maken. Ze zijn gedreven, zelfverzekerd en eigenwijs. Kort gezegd komt hun filosofie er op neer dat ze uitgaan van kwaliteit en inhoud en niet in eerste instantie van wat de klant wil. Het woord volksverheffing vinden ze geen scheldwoord en ze durven eisen te stellen aan hun klanten.

Hun personeelsbeleid doet ook weldadig ouderwets aan Bij de bibliotheek Maasland nemen we nog de tijd om gewoon ouderwets met elkaar te praten over een boek of film waardoor je geraakt bent. Heerlijk lijkt me dat.

4 people are talking about “Klassieke bibliothecarissen

 1. Dat ‘ouderwetse’ heb je, vind ik, in winkels in Brabant ook: men is i.h.a. vriendelijker, beleefder, behulpzamer. Ik vraag me altijd af hoe dat komt.

 2. Gelukkig is er ook ruimte voor wilde digitale ideeën in deze ” klassieke omgeving” (grapje).

  Maar inderdaad iedere vergadering beginnen we met vakmanschap. Iemand vertelt dan van een expo, boek film enz waardoor ze geraakt zijn. Moet toegeven komen soms zeer verrassende zaken en meningen uit.

  Maar is het leuk om in bieb als Oss te werken, je krijgt de ruimte om nieuwe zaken te werken… alleen we hebben er zoveel.

 3. Jan,
  Ik ken Oss juist als vooroplopend op digitaal gebied. Misschien dat jullie je daarom weer op de inhoud kunnen richten, je hoeft niet meer te bewijzen dat je heus wel mee kunt in de moderne tijd.
  Ik bedoel klassiek trouwens als een geuzennaam, niet als iets ouderwets.

 4. Ons nieuwe speeltje, waar de directie erg veel plezier aan beleeft, is de android-telefoon. Het werkt naadloos samen met onze Google apps, die door de gehele organisatie is doorgevoerd. Agenda, documenten, mail en contacten zijn overal beschikbaar en actueel. De agendafunctie werkt prima en is op de site geïntegreerd. Medewerkers hebben de overlegagenda, directie hun gezamenlijke en het publiek de lezingenagenda.
  En dat allemaal gratis (behalve de telefoons) zodat de techniek ervoor zorgt dat er voor geld overblijft voor klassieke zaken zoals boeken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.