Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Keukenprinsen en Maker Spaces

6 maart 2013 | 5 Comments

rock springs fermentingDe afgelopen weken zie ik steeds vaker begrippen als Maker Spaces of de “makersbibliotheek”. Omdat ik nog niet zo’n goed beeld heb van wat dat nou precies inhoudt heb ik er nog niet zo’n uitgesproken mening over. Behalve een soort algemeen enthousiasme omdat ik altijd blij wordt van initiatieven die actief mensen opzoeken.

Tot nu toe kwam in de meeste verhalen over Maker Spaces  een 3D-printer voor, behalve in het FryskLab dan, maar ze zijn in elk geval allemaal erg op techniek gericht. In een verslag bij Techsoup for libraries las ik over de bibliotheek van Rock Springs, Wyoming. Die hebben een Maker Space rondom eten, of zoals ze zelf zeggenInterested in a Maker Space at your library? Why not center it around food? After all, everyone eats, right? 

Onder de noemer Kitchen Creations organiseren ze cursussen pasta maken (groot succes, de bibliotheek heeft inmiddels een pastamachine aangeschaft), brood bakken, soep maken en groente en fruit fermenteren (zie bovenstaande foto). Ze vertonen films rondom eten en discussieavonden onder de noemer FOOD FOR THOUGHT Documentary and Discussion Series. Kijk op hun Facebook pagina om een idee te krijgen van wat ze doen en vooral van hoe simpel het eigenlijk is wat ze doen. Hun bibliotheek zit in/aan een Community Center, dus ze hebben een keuken tot hun beschikking, dat is wel handig natuurlijk.

Ik heb hier een heel dubbel gevoel bij: aan de ene kant is het iets heel leuks, iets om vrolijk van te worden. Het gaat over interactie tussen mensen en over het overdragen van informatie dus het past prima bij de doelstellingen van de bibliotheek. Maar aan de andere kant vraag ik me af of dit nou echt iets voor ons is. Waarschijnlijk komt dat door die ambtenaar die telkens weer  terugkomt op die ene workshop Kerststukjes maken die we twee jaar geleden georganiseerd hadden in de bibliotheek. Daar wilde de gemeente zijn subsidie niet aan uitgeven, dat hoorde echt niet bij onze core-business. Wij hebben in Nederland natuurlijk Volksuniversiteiten en andere cursuscentra die dit soort cursussen organiseren. Dus de behoefte is hier wel anders dan in Wyoming.

Ingewikkeld, ik ben er nog niet helemaal uit. De Soup Library vind ik dan toch een stuk eenvoudiger, die is gewoon leuk.

Deze Kitchen Creations past helemaal in het rijtje lokale initiatieven van Amerikaanse bibliotheken, zoals het uitlenen van bakblikken of het maken van groententuintjes. Allemaal erg leuk, dat wel. Maar ik ga nog even broeden op de vraag of dit ook iets voor ons is.

5 people are talking about “Keukenprinsen en Maker Spaces

 1. Ik snap je reserve wel ten aanzien van dit soort initiatieven. Wat denk ik de grootste kunst voor de komende jaren gaat worden is juist clubs als de Volksuniversiteiten aan je te binden en zorgen dat ze bij jou in het pand hun cursussen gaan geven. Stel je gebouw beschikbaar aan de gemeenschap. Ga het niet zelf organiseren, maar maak mogelijk dat een ander iets bij jou organiseert. Dan zit daar wel iets aan uren van de bieb in, natuurlijk, maar je kunt aan de gemeente laten weten dat dit minimaal is, en dat je alleen maar goed gebruik laat maken van die ‘dure’ maatschappelijke vierkante meters die toch al betaald worden met subsidie. Slim samenwerken 😉

 2. Dat zou inderdaad een manier zijn om aan de politiek uit te leggen waarom je een middagje “sap maken” in de bibliotheek organiseert. Maar ik probeerde het concept van Maker Space te koppelen aan dit initiatief. In theorie is dat volgens mij geen probleem, maar voor mijn gevoel klopt dat nog niet. Misschien moet ik er gewoon nog aan wennen, dat kan ook.
  Het is ook wel een omslag: van proberen om ruimtes zoveel mogelijk commercieel te verhuren omdat gemeentes willen dat we meer inkomsten genereren naar partijen gratis het gebouw aanbieden omdat er toch al zoveel subsidie naar toe gaat…

 3. Commerciële verhuur levert bij sommige (liberale) raadsleden dan weer bij groot succes gedoe op omdat we de markt zouden verstoren. En zo zit het ook met andere activiteiten over meer eigen inkomsten genereren. Of om maar een goed Engels spreekwoord wat vrij te hanteren: you can’t have your cake and eat it.

 4. Ik vind het idee van de Kitchen Creations heel leuk. Je kunt je er van alles bij voorstellen: experiment, kijken wat werkt, informeel leren, ervaringsleren, ontmoeting via een thema waarop je bij uitstek mensen met elkaar kunt verbinden, co-creatie, kennis van anderen gebruiken, plezier, buzz, flow?

  Of makers spaces in al hun denkbare verscheidenheid DE juiste ontwikkelrichting voor bibliotheken wijzen, weet ik niet. Maar ze zijn vaak goed toegesneden op de publieke functie van de bieb en de waarden waar de bieb voor staat.

  Zo’n verkenning staat ons ook voor ogen tijdens de conferentie op 2 april in 013. Geen antwoorden, wel interessante vragen.

 5. Het is inderdaad een interessante richting voor bibliotheken, en zeker de moeite waard om te onderzoeken en om mee te experimenteren. Ik ben heel benieuwd naar de interessante vragen die op 2 april gesteld zullen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.