Ja, leesbevordering!

Kijk, dit is nou eens een mooie manier van leesbevordering, educatie en volksverheffing in een!
Bij de School of Life in Londen bieden ze een Bibliothe- rapie aan. Want Once upon a time, it was easy to find books you could enjoy and which felt relevant to your life. Now a new book is published every 30 seconds, and you would need 163 lifetimes to get through all the titles offered on Amazon. Bibliotherapie kan je helpen om die boeken te ontdekken die je leven kunnen verrijken of veranderen.
Je maakt een afspraak met de bibliotherapist en na een goed, persoonlijk gesprek wordt je vraag en je leesgedrag geanalyseerd en je krijgt meteen een eerste leesadvies. Een uitgebreider advies krijg je later per mail toegestuurd. Voor als je niet naar Londen kunt komen kun je ook een consult via Skype krijgen. Het is niet goedkoop, want een gewoon consult kost 70 pond, maar dan heb je ook wat.
Briljant! En waarom hebben wij dat niet bedacht? Of liever nog: waarom jatten we dat idee niet gewoon? Lijkt me geweldig. Het is volgens mij makkelijk uitvoerbaar, vraagt een minimale investering, het risico is heel laag en de opbrengst kan heel hoog zijn want we bevestigen ons imago van experts op het gebied van leesbevordering, dus de keuze lijkt me snel gemaakt. Als het goed is hebben we overal bibliothecarissen die hun collectie en hun lezers kennen (nog wel..), dus een experiment is zo opgezet. Misschien nog een cursusje adviesgesprekken voeren, maar verder zou het toch moeten kunnen. Marketingcampagne ertegenaan aan en klaar: maak een afspraak met een bibliothecaris voor een goed gesprek over boeken en lezen. “Boek een bibliothecaris”, de slogan heb ik al verzonnen.
Het biedt persoonlijke aandacht, iets wat Bol.c0m niet levert, we voldoen daarmee aan onze leesbevorderende taak en we kunnen er ook nog een beetje volksverheffing instoppen. En we profileren ons als deskundigen op het gebied van lezen en literatuur.
De School of Life organiseert lezingen en cursussen over “how to live wisely and well”. Ze bieden ook psychotherapie aan en ze hebben een boekwinkeltje. ’t Is allemaal een beetje te vaag naar mijn smaak, maar ’t ziet er allemaal wel erg vrolijk uit. En ze hebben leuke ideeën. Welke bibliotheek neemt dit als eerste over?
Bibliotheken die geld gaan verdienen met hun leesadviezen? Dat zal vast wel nooit gaan gebeuren, maar wel een mooie kans voor de ondernemende zzp’er/bibliothecaris:-).
Ooit had ik hetzelfde idee, zie mijn stukje Therapeutisch lezen.
Maar misschien gaat het nu lukken!
@Ria,
Ik weet niet of de bibliotheek daar geld voor moet gaan vragen, ik zou het wel een mooie service vinden. Maar dat zal wel weer te idealistisch zijn. O nee, dat noemen we naïef tegenwoordig….
@Schrijver,
Dat stukje van jou was me totaal ontgaan. Maar het blijft een goed idee.
Het lijkt me ook een onmogelijke opgave om alle blogstukjes die je in de loop der jaren leest te onthouden. Een stukje heeft pas zin als het ergens toe leidt, maar dat geldt voor het hele leven (denk ik).
Ik ga dit blog, geloof ik, maar eens een tijdje volgen! Dat militante he? Vooral m.b.t. boekskes!
Wat is ‘naiever’?
Grapje.
Aafke,
Welkom op mijn blog. Hoop niet dat je verwachtingen te hoog gespannen zijn, want ik ben niet altijd militant 😉
‘Welke bibliotheek neemt dit als eerste over?’ Bijna een jaar na het verschijnen van dit stuk kan ik het antwoord geven: bibliotheek Veluwezoom!
http://storiesguy.blogspot.com/2011/07/de-verhalencoach-geeft-je-persoonlijk.html
Leuk! Ik ben heel benieuwd hoe het gaat lopen. Ik neem aan dat je ons via je blog op de hoogte blijft houden?