Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Inspiratieboek voor de boekhandel

29 januari 2013 | 1 Comment

inspiratieboek kbDe Koninklijke Boekverkopersbond heeft een Inspiratieboek uitgebracht met als ondertitel De boekverkoper als lokale held. Een boek met tips en voorbeelden die boekhandels inspiratie moeten bieden om een lokale held te worden.

Het is een mooi (digitaal) boek geworden. Met veel aandacht voor het creëren van de gunfactor en aan marketing. En aan het zijn van een lokale held natuurlijk, want: Klanten waarderen het om persoonlijk contact te hebben.  De lokale helden zijn: boekhandels die actief en enthousiast bezig zijn hun naam te verbinden aan de lokale gemeenschap.

De Lokale Held is eigenlijk een vorm van marketing. Ook voor uw boekhandel kan het succesvol zijn. Het vergt een investering van alle medewerkers, maar de resultaten zijn er dan ook naar. Want daar draait het in de boekhandel uiteindelijk natuurlijk allemaal om: hoe verkoop je zoveel mogelijk boeken.

Opvallend is de nadruk die ligt op authenticiteit. De geinterviewde “lokale helden” zijn allemaal  boekhandelaren die “hun eigen ding doen” zoals boekhandel Schimmelpenninck in Amsterdam of Van den Ven uit Soest. Dat is wel logisch, want aansluiten bij wat er lokaal leeft gaat nou eenmaal beter als je niet vastzit aan een opgelegd marketingstramien.

De vergelijking met de bibliotheeksector maken jullie zelf maar,  jullie weten inmiddels wel hoe ik over het retailconcept van de bibliotheek denk. Dit inspiratieboek bewijst in elk geval nogmaals dat de boekhandelaren op hun schreden aan het terugkeren zijn. Weg van de grote concepten die ervoor zorgen dat alle winkels op elkaar lijken en terug naar het kleine en naar het eigen gezicht.

Het boek is alleen voor leden, dus lach even lief naar iemand die lid is van de Koninklijke Boekverkopersbond, dan krijg je misschien (ook) een kopietje.

One person is talking about “Inspiratieboek voor de boekhandel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.