Indrukken uit Londen
Nu even geen zin in en tijd voor een samenhangend verhaal maar even wat losse quotes uit sessies die ik vandaag gevolgd heb tijdens de InternetLibrarianInternational en die ik niet wil vergeten.
DavidLankes:
Keynote speaker Lankes was vanwege ziekte helaas niet lijfelijk aanwezig, maar via een vantevoren opgenomen sessie. Gepassioneerd als altijd. Hij stond lang stil bij het verschil tussen lending and sharing, waarbij zijn voorkeur (uiteraard) uitgaat naar sharing.
“The heartwarming stories about libraries are never about how impressed people were with the lobby but always about a library making a difference”.
“The library is a platform for people to develop themselves, not a platform for books”. Lezen is een middel om iets te bereiken, om slimmer te worden, om een vak te leren. Lezen is geen doel op zichzelf.
“We must reject the consumer model, it’s a bad idea”. Halleluja! Denk alle voorbeelden die Lankes noemde van boekwinkels die failliet gaan er zelf maar even bij…
Belangrijkste vraag die de bibliotheek moet stellen is “wat wil je”. Niet “wat wil je van de bibliotheek” want dan krijg je antwoorden die gaan over faciliteiten (meer openingsuren, meer boeken etc.) maar vraag wat mensen willen en reageer daar op. Ga het samen met de mensen doen, niet voor mensen. “let them help you”.
Edinburgh: “this is the best time to work in libraries”. En dan niet in de zin van een bezuiniging is een kans of dat soort akelige cliche’s maar omdat nieuwe techniek mogelijkheden biedt en omdat deze roerige tijd ruimte schept voor experimenten.
Interessante sessie van collega’s uit Birmingham. Ze bouwen daar (een van) de mooiste bibliothe(e)k(en) van de wereld en wat zeggen ze daar: “it’s not about the building”…. Het gaat om wat je kunt bereiken met je collectie. Ze digitaliseren hun collectie en betrekken de maatschappij bij het verwerken daar van. Klinkt een beetje suf, maar kijk hun presentatie er maar op na.
Phil Bradley begon zijn sessie met: “you don’t have conversations with a brick wall, you have a conversation with people” en besteedde de rest van zijn tijd met het laten zien van zoveel mogelijk apps en sites die je kunt gebruiken om je digitale aanwezigheid te versterken.
En een mooi verhaal uit Malmo over hun livestreamings van schrijversbezoeken. Expres niet in de lezingenzaal in de kelder, maar op een tijdelijk podium tussen de boeken. Dan passen er meer mensen in (soms wel 600!) en “we want people to be close to the books”.
Ten slotte nog twee verhalen over virtual reality: over gamefying the library (een Foursquare achtig iets waarbij je punten kunt verdienen met bibliotheekbezoekjes) en de toepassing van Augmented Reality in het onderwijs. Waarbij aan oude handschriften via AR informatie werd toegevoegd voor studenten. Belangrijkste opmerking daar: “there has to be a reason for doing it, not just for the sake of using the device”.
Beide heel interessant omdat ik voor de Airport Library op zoek ben naar manieren om bezoekers te betrekken bij de collectie, dus hier ga ik nog eens wat op broeden.
Wat verder opvalt:
Alle verhalen duren maximaal een kwartier, soms 10 minuten, afhankelijk van hoeveel sprekers ze in een sessie hebben gepropt en het is verbazingwekkend hoeveel informatie je dan kunt overbrengen. Ideetje voor de Bibliotheektweedaagse?
En:
de invloed van de sponsors en de rol van de commercie. Elke sessie die ik vandaag bijwoonde werd afgesloten door een verhaal van een commerciële partij. Sommige interessant, andere minder. Beetje gênant want het enthousiasme in de zaal daalde steeds onmiddellijk.
Hoera, mogen mag ik weer…

Morgen mag je zelf! Hoe zal jouw verhaal commercieel worden afgesloten?
Volgens mij zit in mijn blokje geen commercie. Ik hoorde althans dat het niet overal gebeurd, ik had gewoon pech.