Identificeren in de bibliotheek?
Gebruikers van bibliotheken zouden zich moeten identificeren om computers te mogen gebruiken.
Dat vinden de vier Bovenregionale rechercheteams van Haarlem, Den Haag, Amsterdam en Rotterdam tenminste volgens het NRC. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat dat wel voor enige opwinding zou zorgen binnen de branche. Maar integendeel: de volgende dag meldde de bibliotheek Rotterdam in dezelfde krant dat dat allang gebeurt en dat niemand daar moeilijk over doet.
Dat zal vast wel zo zijn maar volgens mij is even je rijbewijs of je bibliotheekpasje laten zien om een al dan niet valse gebruikersnaam aan te maken iets heel anders dan wat deze agenten bedoelen. Zij willen kunnen achterhalen wie er precies, op welk tijdstip van welke internetpc gebruik heeft gemaakt als ze op hun speurtocht naar terroristen weer eens op een bibliotheekpc stuiten. En om dat mogelijk te maken moeten die bibliotheken een veel uitgebreider registratiesysteem gaan opzetten dan ze nu hebben. En dat ook gaan bijhouden.
Maar wat ik nog veel opvallender vond: blijkbaar moeten we dan ook gaan controleren of het identiteitsbewijs dat gebruikt wordt wel echt is. En als het niet echt is moeten we dat gaan melden. Want dan kan er ingegrepen worden door de sterke arm.
Vind ik eigenlijk nogal wat. Zeker voor een “open poort voor kennis en informatie”
Ha Tenaanval,
Ik ga het zometeen opzoeken in het/de NRC (A’dammers gebruiken het, R’dammers de volgens mij). Inderdaad ‘nogal wat’ zoals je zegt en zeker iets om over na te denken als bibliotheeksector. Tegenwoordig lijkt alles ondergeschikt te moeten zijn aan ’terrorismebestrijding’. Mijn eerste indruk is dat bibliotheken daar niet aan mee zouden moeten doen. Maar ik heb er nog niet langer dan 2 minuten over nagedacht.
Dít lijkt me overigens wel echt iets om op ‘Bibliotheek 2.0’ over van gedachten te wisselen.
Groet van schrijverdezes
Ik vind dit heel eng. Dat soort plannen zagen aan de poten van onze vrijheid inderdaad.
In de ZB is er nog geen sprake van identificatie maar ik vraag me af of het nog wel nodig is. Een loverboy zat ooit bij ons anoniem op het web maar wel met zijn naam in MSN. De politie kwam zo de trap opstormen. Zij kunnen via MSN schijnbaar makkelijk traceren waar iemand precies zit, ook in ons gebouw.
Dat zette me toen ook wel aan het denken :-/
En wat te denken van de eigen ISP’s?
http://zbdigitaal.blogspot.com/2006/10/rillingen-van-google-maps-nederland.html
@ Schrijverdezes: inderdaad: Amsterdammers zeggen “het handelsblad” en Rotterdammers zeggen “de Nieuw Rotterdamse Courant”. Val ik door de mand, meer dan 20 jaar in Amsterdam wonen doet dat blijkbaar met je.
@ Edwin: hoezo, de politie kwam de trap op stormen? Melden die zich niet eerst netjes bij de directeur dan? Ik krijg daar hele foute amerikaanse associaties bij….