Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Ideetje voor een nieuwe bibliotheekcampagne?

9 februari 2015 | 4 Comments

tube_waterstonesbook_ad

 

Reclame in de Londense metro voor boekhandel Waterstone’s: Next time bring a book, for fuck’s sake. Geweldig vind ik hem.

Helaas, is hij niet echt. Het is een grapje van de Britse site The Poke. Een De Speld-achtige site die een artikel schreef met als titel Have adverts on the Tube become too aggressive? Behalve deze advertentie hadden ze er onder andere ook een voor de campagne Stop Top Knots, tegen knotjes voor mannen. Heel geestig.

Natuurlijk is ie niet echt, in reclames zouden potentiële klanten nooit zweterige imbeciel genoemd worden. En die zouden ook niet tot twee keer toe het woord fuck gebruiken. Wat zou het verfrissend zijn als dat eens wel zou gebeuren. Ok, misschien niet die fucks dan. Daarop doordenkend bedacht ik afgelopen dagen dat het geweldig zou zijn als de volgende bibliotheekcampagne eens op die tour zou gaan. Eens wat meer uitgesproken zou zijn en wat meer humor zou hebben. Maar ik begrijp dat dat erg veel gevraagd is en dat zo’n campagne niet past bij onze belangrijkste doelgroep, de Libelle-vrouwen. (dat is een constatering, daar bedoel ik niks lulligs mee)

Landelijke Bibliotheekdag

Zo’n sarcastische campagne is dus niet mogelijk, daarom wil ik graag een ander voorstel doen: laten we volgend jaar een Landelijke Bibliotheekdag organiseren. Een dag waarop we als branche vieren dat we bestaan. Gisteren was het National Libraries Day in Engeland en op Twitter werden driftig verhalen gedeeld: bibliotheken vierden feest, lezers deelden hun favoriete bibliotheekmoment op social media en kwamen naar de bibliotheek om bibliothecarissen bedanken voor wat ze betekend hebben in hun leven. De dag is een initiatief van CILIP, het Britse sectorinstituut. Zij hebben de campagne bedacht, 3 jaar geleden voor het eerst. Er is een website en een hashtag en ze hebben John Lydon (voorheen Johnny Rotten, zanger van de Sex Pistols) een boodschap laten inspreken. Verder organiseren bibliotheken zelf allerlei activiteiten. En ze moedigen vooral lezers aan om iets te doen. Niet alleen openbare bibliotheken vierden feest, ik zag een foto van een universiteitsbibliotheek die een hoekje “gepublic libraried”had met kleurige kleden en kussens om de kinderen van medewerkers te entertainen.

Een soortgelijke oproep heb ik vorig jaar ook al eens gedaan: naar aanleiding van de Amerikaanse National Library Week. Ja, daar hebben ze een hele week. In Amerika is alles groter. Dat stuk van vorig jaar teruglezend vind ik de suggesties die ik toen heb gedaan, nog steeds prima. Mag de VOB zo van me over nemen. Of de KB. Helemaal gratis. En als deze ideeën niet goed zijn schud ik er nog wel een paar uit mijn mouw. Of we schakelen een paar andere bibliothecarissen in om mee te denken. Kunnen we prima. Alles beter dan de laatste marketingcampagne. Maar laten we in elk geval eens iets positiefs organiseren. Vanuit onze eigen kracht. Iets waarmee we de bibliotheek zichtbaar kunnen maken, kunnen laten zien wat we allemaal doen en wat we betekenen voor de samenleving.

Ik word helemaal enthousiast bij de gedachte.

4 people are talking about “Ideetje voor een nieuwe bibliotheekcampagne?

 1. In Vlaanderen zijn we eerder Amerikaans dan Brits, blijkbaar. Wij kenden tot voor kort ook een Bibliotheekweek. Die is op haar dertigste verjaardag (!) uitgemond in de campagne ‘Iedereen bibliothecaris’ waarvan niet zo heel duidelijk is hoe lang ze duurt 🙂
  Het initiatief is in de loop der jaren enkele malen van ‘eigenaar’ veranderd. Wat de toekomst zal brengen, is nog niet duidelijk. Maar als ik dit lees, denk ik: misschien moeten we het maar simpel houden en er gewoon een bibliotheekdag van maken.
  En Johnny Rotten uitnodigen, natuurlijk!

 2. @ Bruno,
  Ha, nooit geweten dat er in Vlaanderen al een Bibliotheekweek was! Lijkt me inderdaad iets om weer nieuw leven in te blazen. Als Bibliotheekdag dan. Dat is misschien ook een stimulans voor de Nederlanders om zo’n dag te organiseren. Als we dat nou eens gezamenlijk zouden oppakken? Maken we er een Nederlands-Vlaamse bibliotheekdag van. Hebben we nog meer impact 🙂

 3. @ Marlies,
  Wat een leuk idee, zo’n festival. Lijkt me enig, maar dat is wel iets anders dan een Nationale Bibliotheekdag waarop we vieren dat we bestaan en waarop we onszelf in het zonnetje (laten) zetten. Waar we mensen oproepen om te delen wat de bibliotheek betekend heeft in hun leven. Om zichtbaarder te maken wat we doen en wie we zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.