Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Hoe spreek je het woord bibliotheek uit?

8 november 2015 | 9 Comments

bieb2Het woord bibliotheek kun je op een heleboel verschillende manieren uitspreken. Er is maar één juiste manier, maar tot mijn verbazing hoor ik met een zekere regelmaat varianten voorbijkomen. Daarom ben ik een lijstje gaan bijhouden van die verschillende manieren van uitspreken.

Het valt me op dat ook de slimste of meest betrokken mensen het woord soms vreemd uitspreken. Dat is vast geen onwil of onkunde, al die mensen kunnen het woord ongetwijfeld foutloos schrijven. Ze spreken het alleen verkeerd uit. Misschien omdat ze het te snel uitspreken of er niet bij nadenken. Fonetisch geschreven spreek je het woord zo uit: bieblioteek. En dit is mijn lijstje van afwijkende uitspraken tot zover:

biebiejoteek

biebeleteek

biejoteek

biehteek

bielleteek

biebeljoteek

Voor alle duidelijkheid: ik lig er niet wakker van dat mensen het woord bibliotheek verkeerd uitspreken en ik kijk ook niet op die mensen neer, mocht iemand dat denken. Dat ik niet straks weer te horen krijg dat “het van mij niet mag”. Maar er is nou eenmaal maar één manier waarop je dat woord correct kunt uitspreken. Wij bibliothecarissen spreken het natuurlijk allemaal wel goed uit (ja toch?) want wij hebben ooit geleerd dat het woord afgeleid is van het Griekse bibliothḗkē, gevormd uit biblíon (boek, geschrift) en thḗkē (bewaarplaats). Met dat in je achterhoofd gaat het nooit verkeerd.

En jaha, de bibliotheek van nu is meer dan alleen maar boeken. Maar zo heten we nu eenmaal en iedereen kent ons onder die naam (echt iedereen) dus laten we die naam alsjeblieft zo houden. Never change a winning name.

9 people are talking about “Hoe spreek je het woord bibliotheek uit?

 1. Ha Jeanine,
  Een volgend blog over de uitspraak van het woord “catalogus”…? Je weet wel, die klemtoon…
  groetjes, Daan

 2. Ja, die ´biebeleteek´ heb ik ook vaak gehoord… De rest niet geloof ik, vooral ´biejoteek´ vind ik erg leuk.

 3. @ Daan,
  Ha, ha, dat wordt een heel ander blog. Een veel korter blog. Want daar zijn volgens mij maar twee manieren van uitspreken van: een goede en een verkeerde… En daar lig ik wel wakker van, als mensen dat verkeerd uitspreken.

 4. En ken je het geweldig leuke en fraai getekende prentenboek “Piepelotheek” van Lorenz Pauli ?
  Met daarin o.a. deze regels: ‘Dit is een bibliotheek,’ verklaart Muis. ‘Een piepelewattum?’ vraagt Vos.

 5. Brrrrr….. telkens als ik iemand het woord bibliotheek hoor verkrachten gruwel ik en kan het niet laten om de juiste uitspraak hardop te laten horen…. jong en oud, zelfs de meest intellectuele persoon, hoor ik de fout in gaan. Grrrrrrrr……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.