Hoe je informatie verzamelt
open call > Hans Aarsman > TO HOW TO from The One Minutes on Vimeo.
Mooi idee van Hans Aarsman: als gastcurator van The One Minutes roept hij mensen op om een filmpje te maken over iets dat je weet. Over kennis die je hebt. En om die kennis via een filmpje te delen.
The One Minutes is een project van het Sandberg Instituut en het bestaat uit allemaal filmpjes van precies 1 minuut. Het begon in 1998 met filmpjes van studenten van het instituut maar het is inmiddels uitgegroeid tot een verzameling van meer dan 10.000 filmpjes uit de hele wereld. De filmpjes worden speciaal voor dit project gemaakt en ze worden actief verzameld, bijna altijd rondom een thema. In dit geval dus How to…
Mooi initiatief, ben benieuwd wat het oplevert. Het is dus een kunstproject, want The One Minutes is videoart. Op Vimeo vraagt iemand zich af waarom die filmpjes niet via een hashtag verzameld worden. Niet eens zo’n heel domme vraag, ware het niet dat de vraagsteller met één klik de achtergronden van deze oproep had kunnen zien. The One Minutes organisatie verzamelt de filmpjes en bewaart ze ook, dus worden er eisen gesteld aan de kwaliteit ervan. Ze worden regelmatig gebruikt in allerlei projecten. Het loont de moeite om een poosje op hun site rond te kijken, want het is heel gevarieerd: hele vreemde, hele aandoenlijke, flauwe of juist hele mooie filmpjes. Zoals dat gaat met kunst.
Sinds ik dat filmpje van Aarsman gezien heb vraag ik me af hoe bibliotheken hier gebruik van kunnen maken: of ze zich bij dit project moeten aansluiten of juist zelf zoiets moeten beginnen? Dat eerste lijkt me het eenvoudigst, zelf weer iets beginnen mag alleen maar als je denkt dat je het beter kunt. Vind ik dan, maar dat zijn veel bibliotheekdirecteuren niet met me eens weet ik. Wellicht in het kader van een workshop “maak je eigen filmpje”? Ze organiseren zelf ook workshops, van 5 tot 10 dagen, voor kunstenaars over de hele wereld. Misschien willen ze er voor dit project wel een korte versie voor het grote publiek van maken. Je weet maar nooit. Wie zoekt als eerste contact?
(Ik heb vorig jaar contact met ze gehad omdat ik graag iets in de Airport Library wilde doen met deze filmpjes, maar dat is vanwege tijd- en geldgebrek niet door gegaan)
LOL! Ik Vind dat je voorop moet lopen in volgen, en goed moet zijn in slim jatten;-) en alleen als het echt niet anders kan iets zelf verzinnen. En dan dus als het nog niet bestaat..
Erna,
Die is geloof ik heel diep: voorop lopen in volgen…. 🙂
Ik had eigenlijk die mensen in gedachte die last hebben van het “not invented by me” syndroom. Die perse weer zelf aan de slag willen en dan altijd met een slechte kopie van het origineel op de proppen komen.