Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Hoe is het eigenlijk afgelopen met de strandbibliotheken?

18 september 2011 | 2 Comments

 Twee jaar geleden was ik formeel voor het laatst betrokken bij de strandbibliotheken, toen stopte de subsidie vanuit de provincie Zuid-Holland en was mijn rol als projectleider uitgespeeld. Maar omdat ’t toch een beetje mijn kindjes waren heb ik ze van een afstandje wel steeds in de gaten gehouden.

Nu ik in de Bollenstreek werk is die afstand weer wat kleiner, want wij hebben onze eigen strandbibliotheek in Noordwijk. En om het overzicht van hoe het met de strandbibliotheken gaat daar maar te beginnen: vorig jaar kregen we nog subsidie van de gemeente omdat die het zo’n mooi project vond, maar dit jaar helaas niet meer. Dat zou het einde van de strandbibliotheek zijn geweest, ware het niet dat we benaderd werden door een strandtenthouder met de vraag of hij de bibliotheek geen onderdak kon bieden. In ruil voor het lenen van onze collectie betaalt het Strandpaviljoen de kosten van een activiteit van ons op het strand. Onze oude buurman op het strand heeft (op verzoek) ook een kastje met boeken gekregen, want de dames van die strandtent misten ons wel zeiden ze.

In Den Haag hebben ze een soortgelijke constructie gemaakt: daar is de strand-bibliotheek ondergebracht in het Atlantic Hotel op de boulevard in Kijkduin. Een gedeelte van de collectie staat in de bar en een ander deel staat buiten op het terras.

In Wassenaar heeft de bibliotheek dit jaar voor de tweede keer samengewerkt met Dol-fijn kinderopvang die tijdens de zomervakantie Kids-Beach-Club Dol-Fijn Aan Zee organiseerde. Een boekje lezen gecombineerd met knutselen of kinderyoga.

De strandbibliotheek in Katwijk heeft wel een eigen gebouwtje: in het DunaAtelier op het strand is bij de bouw al ruimte vrijgehouden voor de bibliotheek. De toekomst van de Katwijkse strandbibliotheek lijkt daarmee verzekerd.

In IJmuiden hebben ze van begin af aan een spectaculaire houten woonwagen gebruikt als strandbieb en die heeft dit jaar ook weer op het strand gestaan. In dit filmpje zie je niet alleen hoe leuk die wagen was maar wordt ook nog eens goed uitgelegd waarom het zo belangrijk is dat kinderen tijdens de zomervakantie blijven lezen.

En ook in Makkum was er dit jaar weer een strandbibliotheek. Deze Friese strandbibliotheek heeft altijd een bijzondere positie ingenomen tussen alle Hollandse bibliotheken maar Makkum doet nog vrolijk mee.

Dit jaar waren er dus 6 strandbibliotheken in Nederland. In 2008 (het hoogtij-jaar) waren dat er 14. Niet eens zo’n slechte score vind ik, vooral als je ziet wat de strandbibliotheken verder nog hebben opgeleverd: veel positieve publiciteit, verbetering van het imago binnen de gemeente en ruimte om te experimenteren. En niet onbelangrijk: de strandbibliotheek was de aanleiding voor het ontstaan van de Airport Library en de Bibliotheek op het station. De aanleiding en het breekijzer, want in alle gesprekken die we voerden met externe partijen verwezen we naar de strandbibliotheek om te bewijzen dat we zoiets geks echt wel konden organiseren.

De meeste strandbibliotheken zijn alweer dicht, ze waren open in juli en augustus: tijdens de schoolvakantie. In Noordwijk en Kijkduin blijven ze nog even open, want de horeca die als huisbaas fungeert is ook nog open. Het is een bedroevend slecht strandseizoen geweest dus het gebruik van de bibliotheken zal wel navenant zijn. Ben blij dat ik dit jaar geen evaluatie voor de provincie hoef te schrijven….

2 people are talking about “Hoe is het eigenlijk afgelopen met de strandbibliotheken?

  1. Dank voor de update! Hoewel ik vermoedde dat er geen strandbibliotheek meer was in mijn omgeving, keek ik deze zomer tijdens een strandwandeling in de buurt van de Egmondse reddingsbrigade of er misschien tòch…. Helaas, niet in Egmond.
    Helemaal eens met Conny: succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.