Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Het Zwitserlezengevoel

13 maart 2009 | Comment

Reading at the beach  Originally uploaded by saoprb

De Groene besteedt deze week uiteraard aandacht aan de Boekenweek. Gelukkig geen artikelen over dieren maar gewoon over literatuur. Marja Pruis schrijft daarin een stuk over Het Zwitserlezengevoel en dat vind ik zo’n prachtige uitdrukking! Ze koppelt Kees van Beijnum, Herman Koch en Tim Krabbé aan elkaar binnen dit begrip: Als een betrouwbare verzekeringsmaatschappij bieden zij hun lezers het vangnet van de goed gecomponeerde, krachtig geschreven roman, met een kop, een staart en een weemoedige, troostende boodschap daartussenin. Welke loer het leven ons ook draait, het levert in ieder geval een goed verhaal op. Aldus Marja Pruis.

Ze gebruikt alleen maar postieve begrippen maar toch voel je steeds een negatieve ondertoon in het artikel zitten. Marja Pruis kan eigenlijk niks negatiefs bedenken over Van Beijnum, Koch en Krabbé maar ze houdt er gewoon niet zo van, van hun werk. En dat mag natuurlijk.

Het gekke is dat ik het nog snap ook: soms kun je helemaal opgaan in een boek maar als je het uit hebt blijf je met lege handen achter.

Onderaan het artikel staat dat Marja Prins volgende week HermanKoch interviewt, ben wel benieuwd hoe dat gaat want ik zou dit niet leuk vinden als ik Koch was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.