Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Het verhaal van de bibliotheek vertellen

23 januari 2013 | 4 Comments

storymapDit is een fragment uit de Story Map die gemaakt is door de California State Library over The emerging story of California Public Libraries. Het is een praatpapier, bedoeld als hulpmiddel in het gesprek met je local community and stakeholders. Hier kun je de hele pdf bekijken. Het ziet er prachtig uit, beetje Amerikaans misschien, maar het lijkt me heel bruikbaar.

De VOB heeft voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 ook een folder laten maken. En een position paper. Goed gedaan hoor. Mooie folder. Maar als je dat vergelijkt met deze Story Map zijn de Nederlandse versies wel erg eenrichtingsverkeer. En een klein beetje saai ook wel: een opsomming van wat bibliotheken allemaal doen en kunnen betekenen. Er wordt geen vergezicht geschetst en de bibliotheek wordt niet in een context gezet. En dat doen de Amerikanen wel.

De stappen in de Amerikaanse tijdbalk zijn bepaald niet van gelijke grootte, ze gaan van de Bibliotheek van Alexandrië via Gutenberg en de bibliobus (!) naar Apple, Google en de Kindle. Heel duidelijk en illustratief. Het stuk nodigt uit tot praten en hardop nadenken. En dat lijkt me heel prettig wanneer je als bibliotheekdirecteur met de wethouder gaat praten. Of met de bibliotheekcommissie van de gemeenteraad. Want daar is het voor bedoeld: This Story Map reflects a range of innovations already taking place. Our goal is to help frame the conversation to increase funding, collaboration, and the collective imagination.

Ideetje misschien voor de VOB? Want hier in Nederland geldt hetzelfde: Our stakeholders need a vision to inspire the collective imagination. En daarvoor hoeven we niet te wachten tot de volgende verkiezingen. Liever niet zelfs.

Met dank aan Ingmar voor de tip.

4 people are talking about “Het verhaal van de bibliotheek vertellen

  1. Heel goed stuk en helemaal eens: de amerikaanse folder spreekt erg tot de verbeelding en maakt het ook makkelijker mogelijk om het verhaal niet sequentieel op te dreunen maar de krenten eruit te pikken die je het best kunt gebruiken als je met een bepaalde stakeholder in gesprek bent.

    Zou een dergelijke position-paper ook gemaakt kunnen worden over de rol en positie van de informatieprofessional in bredere zin? Waarom moeten (alle of een belangrijk deel) van de geschetste activiteiten door informatieprofessionals worden uitgevoerd? Wat is de specifieke waarde die wij toevoegen? Kan een ander dat niet (ook, beter, goedkoper) doen?

  2. MIchel,
    Dat zou waarschijnlijk ook wel kunnen. Maar je moet je afvragen waar je zo’n stuk dan voor wil gebruiken. Om met informatieprofessionals onderling te brainstormen over het vak of om drieste bestuurders en reorganiseerders ervan te overtuigen dat je echt professionals nodig hebt in je organisatie en dat de secretaresse dat er echt niet bij kan doen? Want dat maakt nogal wat uit bij hoe je zo’n paper opzet denk ik.
    Overigens staat in het Californische stuk ook iets over bibliothecarissen: “Librarians have always helped people navigate the world. Information wants to be free, yet making sense of it is another story.” Mooi gevonden, niet?

  3. Een dergelijk stuk zou in eerste instantie kunnen helpen om aan informatieprofessionals te bevestigen wat (het belang van) hun rol is. Daarboven zou het een instrument kunnen zijn om bestuurders, financiers en reorganisatoren te bewerken. Vergelijkbaar dus met de plaat over openbare bibliotheken.
    De quote “Librarians have always helped people navigate the world. Information wants to be free, yet making sense of it is another story.” is zeker prima, maar ik zou daaraan heel veel nadere uitwerking willen geven.

  4. Nou, dit verhaal uit Californië is nadrukkelijk bedoeld om het gesprek aan te gaan met bestuurders. Niet om de bibliothecarissen te bevestigen over hun eigen rol, want daar zijn ze zelf van doordrongen, van wat die rol is. Dat maakt het zo sterk en daar zit de zwakheid van veel andere stukken, dat ze op twee benen hinken. Want als je echt overtuigend wil zijn moet je je focussen op één doelgroep, anders blijft het toch weer een beetje zweven. Vandaar mijn vraag wat je met zo’n stuk zou willen. Want goed geschreven stukken hebben we voldoende, maar die kennen geen van allen de overtuigingskracht van dit stuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.