Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Het riool dat Twitter heet

7 augustus 2017 | 2 Comments

Omdat Shahak Shapira zich stoorde aan het feit dat Twitter niets deed met zijn verzoeken om beledigende en haatdragende tweets te verwijderen besloot hij in actie te komen. Hij had meer dan 300 discriminerende en zwaar beledigende tweets gerapporteerd maar daar reageerde Twitter nauwelijks op. Als er al een reactie kwam, dan was die dat de tweets niet tegen het beleid van Twitter in gaan omdat ze niet rechtstreeks tot geweld oproepen en dat ze dus niet verwijderd worden.

Shapira besloot daarop om afgelopen vrijdag de meest haatdragende tweets op de stoep van het hoofdkantoor van Twitter in Hamburg te schilderen. Met krijtverf. Hij wilde Twitter confronteren met het riool dat Twitter soms ook is. “Hitler tat nichts falsch, der Holocaust ist eine Lüge” “Retweet if you hate Muslims” stond er toen opeens bij Twitter op de stoep. Met daartussen:  “Ey Twitter, löscht den Scheiß”. Het is nogal confronterend om die teksten zo opeens op straat te zien staan, nog harder en nog akeliger dan op een schermpje. Goeie actie dus. Al heeft het voorlopig nog niks opgeleverd want Twitter heeft nog niet gereageerd. In de commentaren op Youtube vinden veel mensen de actie flauwekul, “want het zijn maar woorden” en “je hoeft het toch niet te lezen”. De bekende argumenten die ook in discussie rondom het seksisme van Geen Stijl gehanteerd werden.

Overigens heeft Shahak al eerder aandacht getrokken, o.a. met zijn Yolocaustwebsite. waarop hij selfies verzamelde die jongeren maakten bij het Holocausmonument in Berlijn. Die website bestaat nog, hij is 2.5 miljoen keer bezocht. De selfies heeft hij verwijderd omdat hij naar eigen zeggen zijn doel bereikt had. Nu is het afwachten wat Twitter gaat doen.

2 people are talking about “Het riool dat Twitter heet

  1. Wat een mooie post Jeanine. Een collega van mij was in Berlijn deze zomer en zij had zich gestoord aan mensen die hun kinderen op de blokken lieten klimmen en tussen de blokken door lieten rennen en inderdaad ook aan die selfies.
    In het mooie boek “Een verlate reis” van Daan Heerma van Voss, wordt beschreven hoe mensen zelfs in een concentratiekamp-oven kruipen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.