Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Het NRC en de bibliotheek

5 november 2010 | Comment

Dit filmpje over de mogelijke verhuizing van NRC naar Den Haag lieten Peter Vandermeersch en Hans Nijenhuis aan de redactie zien volgens Ernst-Jan Pfauth, chef internet van NRC en NRC Next.

Het is een mooi filmpje. Ik vond het al een heel goed idee om het NRC te laten intrekken bij de bibliotheek maar na het zien van dit filmpje word ik er warempel enthousiast voor.

Mooi hoe die twee mannen lopen te dromen door het gebouw over de interactie die de verhuizing gaat opleveren. Over dat Grand Café dat er gaat komen, waarbij ze om de droom niet te verpesten het bestaande leescafé buiten beeld hebben gehouden en vervangen hebben door scene’s uit Dudok volgens mij. Over de lezingen die de bibliotheek gaat organiseren voor het NRC, want de bibliotheek is daar veel beter in dan de krant zegt de hoofdredacteur. En over hoe gemakkelijk benaderbaar de redactieleden zullen worden als de krant zich in de bibliotheek vestigt.

Mooi, zo’n positief beeld van de bibliotheek. Maar stiekem vraag ik me toch af wat dat betekent voor de neutraliteit van de bibliotheek. Zou ik ook zo enthousiast zijn als de Telegraaf zou intrekken aan het Spui? Waarschijnlijk niet. Het NRC claimt dan wel objectief te zijn, maar toch.

Ik ben ook erg benieuwd naar wie het initiatief nam voor deze verhuizing. De krant, de bibliotheek of de gemeente? De gemeente voert nu het woord maar dat komt omdat de Haagse bibliotheek een gemeentebibliotheek is. Zou de bibliotheekdirectie door deze actie overvallen zijn? En wat doen ze met de studieruimtes die nu nog op de vijfde etage zitten, en de achtergrondcollecties?

Voorlopig blijf ik enthousiast, want zo’n huurder zorgt voor een hele nieuwe dynamiek in de bibliotheek, en ik ben erg voor reuring. Het is nu nog niet meer dan een woest plan, ben benieuwd hoe het afloopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.