Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Het KNVI congres

6 november 2014 | 2 Comments

tiny grassOok zo onder de indruk van David van Reybrouck in Zomergasten afgelopen zomer? En ook zo benieuwd hoe dat nou werkt, zo’n G1000, zo’n burgertop zoals Van Reybrouck het heeft bedacht? Op het komende KNVI congres kun je daar een soort van voorproefje krijgen. In Track 6 – Delen en inspireren, Informatie in de netwerkmaatschappij.

Het initiatief voor deze track ligt bij Jeroen de Boer, Marlies de Vet en Elvira Caneda Cabrera. Zij benaderden mij dit voorjaar met de vraag of ik wilde meedenken over een track die ze van plan waren te organiseren. Uitgangspunt voor die track zouden de blogs van Jeroen zijn over Bibliotheekwerk in transitie, een serie die hij geschreven heeft naar aanleiding van een presentatie van Rob Bruijnzeels over datzelfde onderwerp. Het lag voor de hand om Rob te vragen om een workshop te geven over dit thema, dus dat is de ene helft van onze track. Rob’s workshop zal o.a. gaan over de transitie in het menselijk contact: over vragen als hoe zit het met eigenaarschap van kennis en hoe is de interactie tussen mensen in deze verandering? 

Over de invulling van de andere helft hebben we wel even zitten piekeren: hoe gaan we dat doen? Nog iets over bibliotheken of juist niet? Al doorpratend over de vraag hoe je mensen het beste kunt betrekken bij je activiteiten viel de naam van David van Reybrouck en toen waren we er snel uit. Want daar werden we allemaal enthousiast van. We wisten dat er in Nederland een burgertop in voorbereiding was dus toen was het contact met Harm van Dijk snel gelegd. Hij was direct enthousiast en graag bereid om zijn ervaringen bij het organiseren van de burgertop in Amersfoort met ons te delen.

Track 6 zijn dus geen lezingen, maar workshops. Waar je actief bezig moet zijn. Wij denken dat het onontkoombaar is om als informatieprofessional je gebruikers/klanten/leden serieus te nemen en ze te betrekken bij waar je mee bezig bent. Dat geldt voor openbare bibliotheken net zo als voor wetenschappelijke bibliotheken als archieven. Dat is niet eenvoudig, want waar moet je beginnen? Wij denken dat je het beste bij jezelf kunt beginnen, dus vandaar deze track.

Waarom de track zo’n suffe titel heeft weten we eigenlijk geen van allen meer, maar omdat we geen betere weten laten we het maar zo.

2 people are talking about “Het KNVI congres

  1. Door de G1000 Uden op zaterdag 4 oktober jl. werd de bibliotheek alvast blij verrast : ‘Bibliotheek laten voortbestaan als basisvoorziening voor kennisdeling, belangrijk voor ontwikkeling en ontmoeting’ op 2 in de Top 10 van Uden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.