Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Het einde van de Airport Library

23 april 2014 | 6 Comments

schiphol Inderdaad, de Airport Library gaat dicht. We weten al ruim een jaar dat we deze zomer zouden moeten gaan verkassen want Schiphol gaat “onze” boulevard verbouwen en daarom moesten we tijdelijk even weg. Na de verbouwing zouden we op ongeveer dezelfde plek, in een nieuwe bibliotheek terugkomen. Schiphol is erg enthousiast over de Airport Library en wil ons graag houden, er was zelfs al sprake van uitbreiding: wellicht zou er ook een bibliotheek in het Schengen gebied komen, zodat we ons ook op de reizigers binnen Europa (lees: “de Nederlanders”) zouden kunnen gaan richten. Of zouden we niet op meerdere plekken bibliotheken kunnen maken? Op elke pier een of zo? Woeste plannen genoeg. Maar die gaan nu dus allemaal niet door.

 Het nieuws is nog niet officieel, maar nu het al een week op de site van het Bibliotheekblad staat en er vandaag op Twitter rumoer over ontstond schrijf ik er toch maar een stukje over. En dat begint met een disclaimer: want wat ik nu ga vertellen is allemaal uit de tweede hand. Ik ben tegenwoordig alleen nog maar de uitvoerder van de Airport Library, ik zit niet aan tafel met “de grote jongens” als er beslissingen worden genomen. Dus misschien heb ik iets verkeerd begrepen of trek ik verkeerde conclusies. Dat hoop ik eigenlijk, want ik kan nog steeds niet geloven dat de Airport Library op zo’n lullige wijze de nek wordt omgedraaid.

De Airport Library stopt namelijk niet omdat er geen geld voor is. Het Ministerie van OCW, de grote sponsor van de Airport Library, heeft namelijk aangegeven dat er over een voortzetting van de financiering best te praten viel. In iets bescheidener mate wellicht, maar zo’n succesvol project willen ze daar best ondersteunen. En ook NBD Biblion en de OBA hebben vooralsnog hun financiële bijdrage niet ingetrokken. De reden waarom de Airport Library stopt is omdat er geen landelijk partij is die er de verantwoordelijkheid voor wil nemen. ProBiblio is een provinciale organisatie die steeds meer moeite heeft om aan de provincies Noord- en Zuid-Holland (hun subsidiënten) uit te leggen waarom zij verantwoordelijk zijn voor een project namens “het land”. Dus ProBiblio wil (of moet?) het opdrachtgeverschap voor de Airport Library overdragen naar een landelijke partij. De keuze daarin is niet zo heel groot, dus dat werden de VOB en het SIOB. Die hebben allebei geweigerd, de laatste met als argument dat ze het te druk hebben met de fusie met de KB. De KB stond, als partner in de Airport Library, in eerste instantie redelijk positief tegenover het opdrachtgeverschap  maar na overleg met het SIOB zijn ze van gedachten veranderd.

Samengevat: er is geld voor de uitvoering, er is een locatie want Schiphol wil ons graag houden en ProBiblio wil de uitvoering best blijven doen, wel zo praktisch als je op fietsafstand van Schiphol ligt. Het enige dat ProBiblio wil overdragen is de verantwoordelijkheid. Dat is een kwestie van een briefje. Of een handtekening. Of misschien een extra postbusnummer. Maar er is dus op landelijk niveau niemand die die moeite wil doen. Het andere officiële argument (naast “we zijn te druk”) is dat de Airport Library niet in het belang is van de Nederlandse openbare bibliotheken. Dat argument getuigt van zo’n ongelofelijke kortzichtigheid dat ik niet kan geloven dat ze dat zelf serieus nemen. Dus ik kan alleen maar raden naar de redenen om dit project te torpederen. Misschien speelt het “not invented by me syndroom” een rol: wij hebben het niet verzonnen, dus kan het niks zijn. Zou me niks verbazen. Maar misschien zijn er wel heel andere redenen waarom dit schip tot zinken wordt gebracht. Heel welbewust wordt torpedeerd dus, want er is op landelijk niveau niemand die een hand heeft uitgestoken, of zelfs maar aangeboden heeft om mee te denken over een oplossing.

Omdat Schiphol toch heel graag een bibliotheekvoorziening wil hebben op de luchthaven zijn ze driftig op zoek naar een mogelijk alternatief. Ze moeten wel: want de openbare bibliotheeksector laat het afweten. En waarom wil Schiphol zo graag een bibliotheek? Niet alleen omdat het zo leuk is, maar ook omdat het supergoeie reclame is. De afgelopen vier maanden alleen al zijn we als voorbeeld gesteld op Buzzfeed en in de New York Times. Als voorbeeld van mooie dienstverlening en innovatief bibliotheekwerk. Maar ja, daar hebben we in Nederland niks aan… (werkelijk!)

Inmiddels is de planning van de verbouwing aangepast: waar we eerst begin juni zouden moeten vertrekken is dat nu begin september. Nog een paar maanden uitstel dus. Nog een paar extra maanden om met een goed plan te komen om als sector ons gezicht te redden….

Naschrift 28 april ’14: in het oorspronkelijke blog stond bij de landelijke partijen die de Airport Library niet willen overnemen ook BNL vermeld. Deze vermelding is verwijderd omdat gebleken is dat met BNL hierover geen contact is geweest.

6 people are talking about “Het einde van de Airport Library

  1. Dag Jeanine,

    Natuurlijk heb ik er alle begrip voor dat je bijzonder teleurgesteld bent over het feit dat de Airport Library mogelijk gaat sluiten. Dat zijn wij allemaal. Maar, ik heb er ook begrip voor dat landelijke partijen dit initiatief niet zomaar van ons kunnen overnemen. Ook zij woekeren met beperkte capaciteit en middelen. Zij maken in deze lastige tijden de keuze om tijd en geld te investeren in zaken die direct rendement hebben voor Nederlandse openbare bibliotheken.
    Door de verbouwing van de Holland Boulevard gaat de bibliotheek in elk geval een tijdje dicht. Het gesprek over wat daarna is nog niet afgerond. Wij blijven on – binnen de beperkte mogelijkheden die we hebben – inzetten voor een Airport Library 2.0. Want je hebt gelijk: het zou verschrikkelijk jammer zijn wanneer deze flagship store van het Nederlandse bibliotheekwerk die zoveel publiciteit genereert, niet meer zou terugkomen.

    Hartelijke groet,

    Anne Rube
    Directeur ProBiblio.

  2. Dag Anne,
    Bedankt voor je reactie. Fijn om nog eens bevestigd te zien dat ProBiblio zich blijft inzetten voor het voortbestaan van de Airport Library. Gezien de ontzette reacties op dit blog krijg ik er steeds meer vertrouwen in dat er een oplossing gevonden zal worden want het zou inderdaad verschrikkelijk jammer en zonde van alle energie zijn als hij roemloos ten onder zou gaan.

  3. Steunbetuiging aan alle initiatiefnemers/medewerkers van dat fantastische Airport Library-project,

    Het is zo bedroevend dom om zo’n mooi project dat zoveel mensen plezier doet en op zo’n prachtige manier de Nederlandse cultuur en literatuur voor een groot publiek toegankelijkheid maakt en dat op gelijkwaardig niveau naast een Rijksmuseum-dependance staat, op deze manier ten grave te dragen. Vooral ook omdat er zoveel mogelijkheden zijn voor samenwerking en uitwaaiering naar andere partijen. Ik hoop van harte dat dit besluit wordt herroepen!

    ir. Marion Vredeling, programmamanager TU Delft Library.

  4. Waarom niet praten met een van de nieuwe aanbieders? Questum |Taal, media & educatie of Karmac? Zeker gezien het gehanteerde argument ‘de Airport Library niet in het belang is van de Nederlandse openbare bibliotheken.’

  5. Beste anonieme reageerder,
    Dat is heel simpel. Ik ben het met dat argument “dat het niet in het belang is van de Nederlandse openbare bibliotheken” helemaal niet eens. Door met die partijen te gaan praten breng je de Airport Library weer terug tot een boekenmagazijn wat het nadrukkelijk niet is, dus dan schiet het zijn doel voorbij. Overigens betwijfel ik of het Ministerie zijn subsidie aan een van de nieuwe aanbieders zou willen geven, maar dat is maar een idee.

  6. Mijn reactie als inhoudelijk programmeur van een aantal evenementen in ONZE (global = local) Airport Library;
    Nooit kreeg ik zoveel positieve reacties op aanwezigheid, sfeer, uitstraling, functies, inhoud en vooral MOGELIJKHEDEN van een bibliotheek als die op de energieke werkvloer van Schiphol. Zakenmensen, kunstenaars, wetenschappers, politici, beleidsmakers, ingenieurs, fotografen, toeristen, ouders en kinderen; we zijn op hun netvlies, in ooghoek en zelfs harten. Moe van de tulpenbollen & toeristenprullaria wordt de mogelijkheid om je zonder creditcard te laven aan cultuur als verfrissend ervaren en oprecht gewaardeerd. Trots zouden alle bibliotheken moeten zijn met hun filiaal op Schiphol, waar je van alles kunt uitproberen (onderzoek naar de lezende reiziger en het nieuwe lezen) of lanceren. En dit was nog mijn droom: per week een bibliothecaris uit het land als gastvrouw/heer van ons aller biebje op Schiphol, te volgen op alle websites. Dream on …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.