Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Het debat

26 maart 2009 | Comment

troelstra_zaal

 

Vanmiddag was natuurlijk het grote bezuinigingsdebat in de Tweede Kamer maar vanochtend was er een voor onze branche belangrijk overleg tussen de minister en de Tweede Kamer. Zoals ik al eerder schreef waren er een aantal mensen bang dat het gereserveerde vernieuwingsgeld zou sneuvelen in de bezuinigingen.

Het debat was live te volgen via de site  en via Twitter hielden collega’s ons op de hoogte van de highlights. De conclusie was  dat het vooral erg saai was. Dat  blijkt ook wel uit de conclusie die de VOB getrokken heeft: er zijn blijkbaar weer heel wat cliche’s de revue gepasseerd.  Ik hoorde dat alle fracties de bibliobus heel belangrijk vinden, of de minister de bus niet onder zijn hoede kon nemen? Hoezo obligaat?

Wel opvallend is dat de PvdA wil dat die 19 miljoen snel wordt uitgegeven aan de digitale bibliotheek in het kader van de crisismaatregelen. Ben ik het helemaal mee eens, ik vind alleen wel dat ik het veel eloquenter verwoord dan John Leerdam. Of misschien ligt het wel aan degene die het persbericht in elkaar heeft geprutst.

Dit is een gedeelte uit het persbericht: Jongeren hebben vaak moeite om feiten van meningen te onderscheiden. Ze moeten daarom geholpen worden om de grote hoeveelheid aan beschikbare informatie in de juiste context te plaatsen. Leerlingen en docenten moeten actiever informatie en mediavaardigheden aangeleerd worden. Wij roepen de minister dan ook op om daar voor te zorgen. De PvdA-fractie steunt het voorstel van minister Plasterk om het leeuwendeel van de beschikbare financile middelen te besteden aan de ontwikkeling van de digitale bibliotheek.
De Partij van de Arbeid benadrukt ook dat de digitale content en dienstverlening maatschappelijke meerwaarde moet hebben. Leerdam: Mijn plan om de beschikbare 19 miljoen euro snel uit te geven past ook in het kader van de crisismaatregelen. Het mes snijdt aan twee kanten: de modernisering van bibliotheken is goed voor veel ouderen en nieuwe Nederlanders en we helpen de beste ICT-krachten van Nederland aan extra werk.
   

Wat is het nou? Voor wie is die digitale bibliotheek nou belangrijk? Voor leerlingen en leraren of voor ouderen en allochtonen? Het goede antwoord is natuurlijk: voor allebei, maar dat staat er niet. En wie bedoelen ze met “de beste ICT-krachten van Nederland”? Zijn dat de bibliothecarissen? Of al die dure bureaus die worden ingevlogen om websites te bouwen?

Hebben we hier nou met zoveel spanning naar uitgekeken? 

PS. de typefout is van de PvdA, niet van mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.