Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Het belang van empathie

21 oktober 2017 | 3 Comments

Een interessant experiment over empathie. Ik ga er niks over zeggen want ik wil de uitkomst niet verklappen, kijk het filmpje zelf maar.

Een deel uit de serie The Science of Empathy van SoulPancake, een bedrijf dat filmpjes maakt over life’s big questions, opgericht door acteur Rainn Wilson. Dit is een nieuwe serie, in het eerste deel wordt uitgelegd wat empathie precies is en ik neem aan dat er nog meer delen volgen. Eerder maakten ze al series  over Happines en Love.

Belangrijk. Want onze samenleving kan soms wel wat meer empathie gebruiken.

3 people are talking about “Het belang van empathie

 1. Mooi gevonden, Janine! Sympathie is niet verkeerd, maar kan niet werken zonder empathie.
  Ik heb de afgelopen jaren heel veel persoonlijke reacties ontvangen – had voor mezelf al uitgevogeld waarom ik op reacties verschillend reageerde. Ik merkte ook dat empathieloze reacties een averechts effect op mij hadden. Het is iets dat in het basisonderwijs meegenomen zou moeten worden, als de leerkrachten er maar voldoende oog voor hebben, tenminste. Het moet natuurlijk wel uit de persoonlijke kwaliteiten van die mensen komen, want een vak is het helaas niet… Uiteraard moet het ook uit de ouders komen. Maar juist die zijn vaak druk, druk, druk bezig met carrière maken in een bikkelharde wereld en staan meestal niet stil bij de gevoelens van een ander of hoe dat over te brengen op de kinderen.
  Misschien dat iemand hier met kennis over onderwijsopleidingen hier kan vertellen hoe daarmee wordt omgegaan? En opvoedingsspecialist misschien?

 2. @ Peter,
  Dat lijkt me heel lastig, om empathie te leren. Het eerste wat mij daarbij te binnen schiet is Sheldon, die autist uit The Big Bang Theory die zodra iemand begint te huilen komt aanzetten met “a hot beverage” want hij heeft geleerd dat dat zo hoort. Maar misschien is dat beter dan helemaal niks. Interessante vraag, of daar aandacht aan wordt besteed tijdens de onderwijsopleidingen. Ik heb geen idee.

 3. Sheldon, ja :-).
  Empathie is iets dat je als kind mee moet krijgen. Hoe ouder, hoe lastiger ‘aan te leren’ inderdaad. Een moeder die een kind corrigeert als die in de bus brult; ‘mama, wat een lelijk mens is dat!’ Enzovoorts.
  In de huidige maatschappij lijkt empathie een taboe te worden. Te soft. Je moet vooral aan jezelf denken. Afijn. Ik hoop op reacties uit onderwijs en opvoeding…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.