Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Het belang van de bibliotheek voor de lokale gemeenschap

21 april 2010 | 1 Comment

Zeven lessen voor gemeentes, afkomstig van ICMA, een internationale organisatie die zich richt op het versterken van het lokale overheids-management. Hoe kan het potentieel van de bibliotheek zo goed mogelijk gebruikt worden in de lokale gemeenschap?

The role public libraries play in communities is expanding. As the recession has forced us to do more with less, some local governments are leveraging the potential of public libraries to provide services in such nontraditional areas as Internet connectivity, public safety, economic development, and sustainability. A strong partnership between the office of the city, county, or town manager and the public library makes these efforts possible. 

Op basis van pilotprojecten zijn er een aantal “lessons learned” geformuleerd. Het zijn een paar open deuren en soms is het erg amerikaans maar ik vind het toch de moeite waard om de lessen over te nemen. Al is het maar omdat ik het zo verfrissend vind al die positieve geluiden over de bibliotheek te horen. Draai het eens om: praat eens over wat de bibliotheek kan bijdragen aan de gemeenschap in plaats van te kissebissen over wat de bibliotheek allemaal wel niet kost.

Be at the Table. Bibliotheken horen “aan tafel” samen met andere gemeentelijke beslissers, en moeten betrokken worden bij het verbeteren van de plaatselijke dienstverlening

Share your Mission. Bibliotheken hebben vaak vergelijkbare doelen dan andere organisaties binnen de gemeente. Zoek naar overeenkomsten en naar manieren om geld en moeite te delen. Het is tijd voor lef en innovatie.

Build Partnerships. Samenwerkingsverbanden versterken programma’s. Zowel bestaande als nieuwe verbanden. Effectieve samenwerkingsverbanden kosten tijd en moeite om op te bouwen, maar ze zijn de moeite waard.

Appreciate Diversity. Verschillen in normen en waarden (zowel binnen de organisatie als binnen de gemeenschap) dienen gerespecteerd te worden en de programma’s dienen desgewenst hierop aangepast te worden. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn kernwoorden voor alle betrokkenen in samenwerkingsverbanden.

Communicate, Communicate, Communicate! Communicatie met partners, aandeelhouders en de gemeenschap is belangrijk. Gebruik communicatiemiddelen die passen bij jouw situatie en bij de gemeenschap.

Support Champions. Champions and advocates (ik ga dit echt niet vertalen met kampioenen en advocaten) zijn onmisbaar om elk programma succesvol en duurzaam te maken. Het zijn individuen en groepen die begrijpen wat bibliotheken doen en welke rol ze spelen in de gemeenschap. Ze ondersteunen op verschillende manieren: met tijd, geld, invloed, diensten en goederen.

Embrace Innovation. Versterk de rol die bibliotheken spelen in het leven van mensen. Erken dat ze een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van het leven van mensen, vooral in economisch slechte tijden wanneer plaatselijke overheden voortdurend hun werkwijze moeten aanpassen. Als de bibliotheek wordt gezien als een motor voor innovatie in een gemeenschap ontstaat een win-win situatie.

Op Youtube zijn een aantal filmpjes te vinden  waarop door verschillende managers gepraat wordt over het belang van de bibliotheek voor de lokale gemeenschap. Ook interessant.

One person is talking about “Het belang van de bibliotheek voor de lokale gemeenschap

  1. Pingback: Bibliotheken en communities – Johan Hoenink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.