Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Het Anne Frankhuis in de Airport Library

4 mei 2011 | Comment

Sinds kort hebben we twee vitrines in de Airport Library waar we een kleine expositie in kunnen maken. Het doel van de Airport Library is om een beeld te geven van Nederlandse kunst en cultuur, dat doen we door middel van boeken, filmpjes en geluid maar dat kan natuurlijk ook op een andere manier. Tijdens mijn gesprekken met musea wiens hulp ik in de voorbereidende fase had ingeroepen bij het samenstellen van de collectie kreeg ik steevast de vraag of er ook vitrines waren die ze konden inrichten. Tot nu toe moest ik steeds nee zeggen, maar sinds een paar dagen hoeft dat dus niet meer.

Als eerste “inrichter” heb ik het Anne Frankhuis gevraagd. Dat past mooi in deze mei-periode en het dagboek van Anne Frank is een van de meest vertaalde boeken uit de Nederlandse literatuur dus het is extra toepasselijk. De ene vitrine is ingericht met foto’s van Anne Frank en het interieur van het Anne Frankhuis, in de andere vitrine staan 12 vertalingen van het dagboek.

Uiteraard hebben we in de collectie van de Airport Library het dagboek ook, in diverse talen. En andere boeken over Anne Frank, inclusief de graphic novel over haar leven. “Spuuglelijk” volgens de mannen van Stripwinkel Lambiek, die mij adviseren over de stripcollectie. Maar wel interessant, en daar gaat het hier om. Iemand een idee voor een volgende tentoonstelling?

Overigens was ik vandaag rond 20 uur op Schiphol. Om één minuut voor acht werd alle achtergrondmuziek uitgezet en klonk de Last Post door de luidsprekers en om twee minuten over acht werd het Wilhelmus gespeeld. Dat was vantevoren aangekondigd, maar het was toch erg indrukwekkend.

Voor iedereen die de komende maanden niet op Schiphol komt is hier een filmpje over de tentoonstelling te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.