Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Hebben jongeren nog interesse in de bieb?

28 juni 2010 | Comment

Wéér een interessant filmpje waar ik door Bram Donkers op geattendeerd werd. Ditmaal van Generation Why, een platform voor jonge mediators dat samenwerkt met de bibliotheek Haarlem. In de Stadsbibliotheek hield Kyaresh Devoudi Negad een korte lezing over hoe de bibliotheek meer jongeren kan bereiken. Jammer genoeg is niet duidelijk ter gelegenheid waarvan hij sprak, ik neem aan dat het publiek wel bestond uit bibliothecarissen.

Kya heeft een leuk verhaal waarvan de strekking is dat de bibliotheek niet zo krampachtig moet doen over jongeren. Hij vergelijkt het met flirten: als een meisje te veel interesse toont is meteen de lol er af. Volgens hem hebben jongeren best interesse in de bieb, ze maken er volop gebruik van. En zolang de bibliotheek de dingen blijft doen waar jongeren behoefte aan hebben zullen ze blijven komen. Al te nadrukkelijk werven schrikt ze alleen maar af.

Maar dan moet de bibliotheek dus wel de juiste dingen blijven doen, blijven faciliteren vooral. Zoals de bibliotheek Kortrijk er voor zorgt dat het in examentijd stil is in de studiezaal en zelfs extra stoelen bij zet voor al die jongeren die komen studeren. Niet erg spannend, wel zeer effectief.

Ik vind het wel een heldere les die we hieruit kunnen leren: blijf bij je leest, blijf doen waar je goed in bent en vooral ook: wees er trots op, sta voor wat je doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.