Happe.ning 7: Embedded Librarian #Hap7
Tijdens het NVB Jaarcongres op 17 november neemt Bibliotheek 2.0 ook weer een track voor zijn rekening, de Happe.ning. Omdat ik dit jaar heb mogen meedenken over de programme- ring daar van maak ik hier graag even reclame voor, want het congresprogramma is overvol en ik zou het zonde vinden als wij ondergesneeuwd raken.
De titel van de track is Embedded Librarian, genoemd naar de keynote van Bert Huizing: De informatieprofessional ‘embedded’ : een perspectief op het vak. In de universiteitsbibliotheek van Groningen zijn de bibliothecarissen embedded. Wat dat inhoudt, wat voor meerwaarde het heeft en hoe het bevalt horen we uit de eerste hand.
De tweede presentatie is Met de catalogus naar de klant: de UBA op Facebook. Joris Osterhaus en Mariëtte van Selm, respectievelijk webmaster en informatiespecialist bij de Universiteitsbibliotheek Amsterdam, lichten toe waarom de UBA op Facebook zit, wat zij daar doet, en hoe dit tot stand gekomen is.
Wilma van den Brink (HvA) geeft een overzicht van de verschillende manieren waarop je audiovisuele middelen kunt gebruiken in de bibliotheek. Als promotiemiddel of als handleiding, attendering of als middel om verslag te doen van gebeurtenissen. Met een praktische demonstratie.
Jeroen de Boer van de Openbare Bibliotheek Leeuwarden sluit af met een presentatie over Sociale media en de informatiespecialist toegespitst op het muziekbibliotheekwerk. Hij gaat in op content curation en de wijze waarop bibliothecarissen online kunnen samenwerken.
Allemaal verhalen uit de praktijk dus. Daarnaast hebben we een Genius Bar, die de hele middag open is en waar je terecht kunt voor vragen over 2.0 zaken of demonstraties. Als de Bibliotheek 2.0 geniussen die de bar bemannen het antwoord niet weten wordt o.a. via #dtv het juiste antwoord gezocht en daarna uiteraard gedeeld. In de Genius Bar is ook het Happe.ning T-shirt af te halen: het initiatief van Jeroen van Beijnen dat is ontworpen in een samenwerking tussen Nicole Gilling, David Janssen en Annie Maessen.
Ik vind het een interessant programma. Ik ben heel benieuwd wat wij als openbare bibliotheken kunnen leren van de universiteitsbibliotheken en omgekeerd. Heb je een vraag voor een van de sprekers maar je kunt zelf niet aanwezig zijn? Laat het me weten, ik zal zorgen dat ze gesteld wordt. Ik ben namelijk de dagvoorzitter van de track. Het congres is bijna uitverkocht, maar je kunt je geloof ik nog aanmelden.
Wat goed! Er hadden ook zo maar bibliothecarissen van Biebsearch, Voorleesexpress, Bieb op School en vele andere goede initiatieven gekund. We zien elkaar vast wel ergens tussen de bedrijven door.
Dat had inderdaad gekund, maar van die projecten heeft niemand meegedaan aan de brainstorm. Al zijn de projecten die je noemt wel héél specifiek gekoppeld aan het openbare bibliotheekwerk en misschien iets minder praktisch voor collega’s in een andere werkveld.
Deze 4 cases zijn breed toepasbaar: of je nou een filmpje maakt voor een hogeschool of een openbare bibliotheek, maakt voor de manier van werken niet uit. Daarom hebben we hier voor gekozen.
Mis helaas wel de andere tracks, maar ik zie je vast nog wel.
Mooie blogpost. Het wordt de mooiste track van de dag 😉