Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Hanenkammen voor uitleningen

19 juli 2014 | 4 Comments

Een week geleden lieten vijf Amerikaanse bibliothecarissen zich, samen met hun directeur, een hanenkam aanmeten. Midden in de bibliotheek. Dat was het gevolg van een weddenschap van de directeur: hij had die vijf daartoe uitgedaagd als de bibliotheek een miljoen uitleningen zouden halen. Blijkbaar zaten ze de afgelopen jaren steeds tegen het miljoen aan en hebben ze de laatste weken actie gevoerd om het aantal uitleningen op te krikken. Het jaar loopt in de Verenigde Staten blijkbaar van 1 juli tot en met 30 juni, vandaar dat ze dat in juli afrekenen. In het filmpje hieronder zie je hoe dat in zijn werk ging.

Het is een mooie prestatie om meerdere redenen: 1 miljoen uitleningen is een prachtig aantal voor een bibliotheek in een stad met ruim 90.000 inwoners. Maar ik vind de manier waarop ze het aangepakt hebben nog veel mooier: om het aantal uitleningen op te krikken hebben ze er geen marketingactie tegen aan gegooid, maar hebben ze een beroep gedaan op de gemeenschap. Ze hebben het persoonlijk gemaakt: ze hebben duidelijk gemaakt dat de bibliothecarissen het belangrijk vonden en dat ze bereid waren om er zelf iets tegenover te zetten. Als je het zo persoonlijk maakt is het logisch om de afrekening ook in het openbaar te doen: op een podium midden in de bibliotheek. Terwijl er een grote massa mensen zit toe te kijken.

Waarom vinden ze het in San Diego County nou zo belangrijk om 1 miljoen uitleningen te halen? “We want our community to be well-­informed and we hope this campaign will encourage people to read and bring attention to the great resources available through San Diego County Library.” Ik vind het geweldig. Die actie dan. Die kapsels vind ik wat minder.

4 people are talking about “Hanenkammen voor uitleningen

  1. Directeur bollenstreek ook met hanenkam?? Wel cool om zo’n weddenschap te starten. Ik ga het op school ook niet voorstellen. Groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.