Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Gratis tip voor de bar van het Andaz Hotel

20 mei 2013 | 5 Comments

hotel lounge“Helaas mevrouw. Ik heb het even nagevraagd, maar de Lucky Librarian hebben we niet. De barkeeper heeft het nog even opgezocht, maar er bestaat helemaal geen cocktail die zo heet.”

“Nou, doe dan nog maar twee witte wijn”. Daar waren we dus speciaal voor gekomen, voor die Lucky Librarian, mijn collega en ik. Zij kwam eind vorig jaar met een knipseltje uit een huis-aan-huiskrant aanzetten over de opening van het Andaz Hotel op de Prinsengracht. In het oude gebouw van de OBA. “Hier wil ik wat gaan drinken met jou. Vooral die Lucky Librarian lijkt me enig”. Want in de bar van dat hotel zouden ze cocktails serveren die verwijzen naar de vorige functie van het gebouw. Goed verzonnen vonden we dat, oog voor detail. Het duurde een paar maanden voordat we eindelijk een afspraak maakten, maar daar gingen we dan: twee Amsterdamse bibliothecarissen op zoek naar een cocktail.

In het nieuwe gebouw moet je erg je best doen om de oude OBA terug te zien en da’s natuurlijk ook de bedoeling. De inrichting is vooral erg imponerend. Het hotel is verbouwd en ingericht door Marcel Wanders, die houdt van grote gebaren en van overdaad en hij heeft zich helemaal uit kunnen leven op deze inrichting. De bar ligt links naast de ingang, zo’n beetje op de plek waar voorheen ook een koffiecounter was. Waar vroeger zwervers lagen te slapen staan nu dus dure designmeubels. Stoelen en schemerlampen en banken waar met enige goede wil best een chique bibliotheek in te herkennen is. Met een paar plankjes met boeken. De cocktailkaart als boek, ook al passend bij het bibliotheekthema. Maar op die kaart staan alleen maar reguliere cocktails.

Toen we wilden bestellen begreep de Italiaanse ober totaal niet waar we het over hadden met die Lucky Librarian, dus hielden we het maar bij een wijntje. Bij een vriendelijk Nederlands sprekend meisje dat daarna kwam vragen of ze nog iets voor ons kon doen deden we nog maar eens een poging. Met bovenstaand ontkennend antwoord als resultaat.

En dat terwijl ze die cocktail zelf noemen op hun website. De Amsterdamse VVV weet zelfs te melden dat die cocktail verwijst naar de oude OBA. Dus hierbij een gratis tip voor het Andaz Hotel Prinsengracht: verzin een cocktail die je Lucky Librarian noemt. Of haal die vermelding van je website af. Maar ik zou er toch snel een verzinnen. Want heus: daar is een markt voor. En niet alleen onder bibliothecarissen.

Nog een andere gratis tip: voeg een paar cocktails aan je kaart toe met literaire verwijzingen. Zoals bijvoorbeeld The Catcher In The Whiskey RyeThe Gin Fitzey of de Tequila Mockingbird . Hier kan de barkeeper nog meer suggesties vinden bij dat thema. Daar is ook een markt voor.

Serieus. Trust me, I’m a librarian.

5 people are talking about “Gratis tip voor de bar van het Andaz Hotel

 1. Ook ik was al eens met een collega in het Andaz Hotel voor een Lucky Librarian, maar ook zonder resultaat. Alleen maar verbaasde gezichten alsof ik gek was. Wij hebben toen maar een wijntje gedronken bij het Molenpad om de hoek, wel zo gezellig!!!

 2. Leuk verhaal! En nu maar hopen dat ze de bibliothecaris tip serieus nemen… echte bibliothecarissen mogen dan vast gratis komen proeven, toch? 🙂

 3. Als voormalige ‘bewoner’ herkende ik alleen de internetgang nog een beetje. In de Volkskrant las ik dat ze zelfs een hotelbibliotheek hebben, maar die heb ik niet gezien (wordt i.t.t.. Double Tree ook niet verzorgd door de OBA)

 4. Het OBA-personeel brengt op afzienbare termijn een bezoek aan de omgebouwde werkplek-van-weleer.We zullen ze zeker wijzen op deze miskleun.Moet om te zetten zijn in een drinkbare cocktail.

 5. @Marina,
  Misschien mag het OBA-personeel dat met Leo op excursie gaat wel als eerste gratis komen proeven van die nieuwe cocktail die ze gaan maken…
  @ Fred
  De bibliotheek zit meteen rechts als je binnenkomt. Het is het verlengde van de bar, maar dan met meer boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.