Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Goed voor de creativiteit?

4 april 2011 | Comment

Dit is geen foto uit een pretpark of een tuincentrum, maar het is een onderdeel van Inventionland, een uitvindersfabriek. 

Per jaar worden hier 2000 tot 2400 uitvindingen gedaan. Ze ontwikkelen, op verzoek, nieuwe producten voor fabrikanten en bedrijven. Eigenaar George Davison, The Henry Ford of Inventing, wilde zijn design afdeling uit hun saaie kantoortjes halen dus bouwde hij the world’s most creative workplace. Het complex is ruim 6500 m2 groot, da’s een middelgroot voetbalveld. In deze enorme hal bevinden zich 16 verschillende thema’s waar de uitvinders op thema in gegroepeerd zijn. 

Op het piratenschip wordt nagedacht over kinderspeelgoed, in het snoephuisje zit de voedselafdeling en de electronische gadgets worden uitgevonden in een grote robot. In het kasteel Inventalot vergaderen de uitvinders.

Op Flickr staat een mooie verzameling foto’s, voor wie nieuwsgierig is geworden. Ikzelf word hier een beetje iebelig van: het is een soort über Disneyland, met een opgelegde vrolijkheid waar ik heel recalcitrant van word. Ga bijvoorbeeld  eens even naar hun website en zorg dat je geluid aanstaat: dan krijg je meteen een heel fout Efteling-achtig liedje te horen, de tune van het bedrijf waarschijnlijk.

Zou dit nou echt werken? Zou je echt creatiever worden als je in een plastic ijsje zit?  Misschien is dat beter dan in een suf kantoortje, maar dit is allemaal al zo voorgekookt, daar heeft iemand anders al eens zijn creativiteit op losgelaten, het is niet meer authentiek. En dat lijkt me toch noodzakelijk als je creatief wilt zijn. Maar misschien werkt dat in de Verenigde Staten wel anders. Ze krijgen er in elk geval heel veel publiciteit mee en da’s ook mooi meegenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.