Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Gemiste kans

27 mei 2008 | 5 Comments

Vorig jaar hebben we geprobeerd om namens de bibliotheken een plekje op de Parade te krijgen. In het kader van de Flexibele bibliotheek en de bibliotheek komt naar je toe. Het is toen niet gelukt, volgens de afwijzingsbrief moesten ze een keuze maken uit meer dan 200 aanmeldingen (of zoiets) en was de keuze niet op ons gevallen. Wij hadden iets heel verantwoords bedacht met bezoekers en hun favoriete boek en acteurs en verhalen maar helaas.

Nu komt het programma van de Parade voor 2008 binnen en wat zie ik daar: een show die heet Pulp en fictie. En dit is de omschrijving. Wat weten schrijvers eigenlijk van boeken? Weet het publiek het beter? Wie gaat er naar huis met de hoofdprijs? Een wervelende show met een gevulde boekenkast, muziek, rode wijn en de fine fleur van schrijvend Nederland. De Grote Boeken Parade 2008.

Hartstikke leuk, en waar komt het initiatief vandaan? Niet van de bibliotheken maar van Thomas Acda en Wimmie Wilhelm. Thomas Acda!! Sorry hoor. ik geloof best dat zijn teksten literaire waarde hebben maar een boekenprogramma? En ik zie Wimmie Wilhelm met al haar flamboyantie het programma wel presenteren maar waarom doen wij dat niet? 

Het kan niet zo zijn dat het idee beter was want dit klinkt heel simpel, ons idee was beter. Maar ja, de bibliotheek is weer geen bekende naam. Laten we het daar maar op houden. Want het blijft een gemiste kans.

PS. Het plaatje is een action figure van Stupid.com. Een poppetje van Marie-Antoinette, als je op een knopje druk plopt haar hoofd er af…

5 people are talking about “Gemiste kans

 1. Ha Tenaanval,
  Wat een leuk plan, en wat jammer.
  ‘Wij hadden iets heel verantwoords bedacht’, zou dat het misschien geweest zijn? Gewoon nog ’s proberen, zou ik denken, als er tijd & energie voor is.
  Groet van schrvrdzs

 2. Als ik me nog kan herinneren hadden jullie een soort van boekverbranding willen organiseren?

 3. Heb je trouwens de tekst gelezen bij the librarian action figure… Het verhaal van Aaron wordt hier stevig mee bevestigd. http://www.stupid.com/fun/LIBR.html
  Misschien zijn dit soort vooroordelen ook wel een reden geweest ons geen plekje te gunnen…

 4. @ Kamer 216
  Nee, die boekverbranding heb ik maar heel snel afgeblazen…

  En ik ken de teksten bij de Librarian action figure. Vreselijk! Daarom begrijp ik de collega’s ook niet die zo’n poppetje vrolijk op hun bureau hebben staan.

  Die vooroordelen zullen ongetwijfeld hebben meegespeeld. Maar in februari heeft de artistiek directeur van de Parade een presentatie gehouden op onze Biebwatch en die was geloof ik wel aangenaam verrast over het soort mensen dat ie aantrof. Hij wilde graag met ons praten, dus misschien gaan we voor volgend jaar een nieuwe poging doen.

 5. Goed zo! Want het is een vreselijk gaaf evenement en daar zijn (waar de mensen zijn) en meedoen kan het imago van bibliotheek alleen maar positief beinvloeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.