Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Flashmob voor een nieuwe bibliotheek

6 mei 2012 | 5 Comments

Hoe voer je actie voor een nieuwe bibliotheek? Door met z’n honderden hardop te gaan voorlezen op straat. Althans zo doen ze dat in Sankt Gallen, Zwitersland.

Weer eens heel iets anders: pleiten voor het bouwen van een bibliotheek in plaats van protesteren tegen de sluiting ervan. Sankt Gallen heeft geen centrale bibliotheek, alleen een aantal kleine, slecht uitgeruste wijkbibliotheekjes (en de wereldberoemde kloosterbiblio- theek natuurlijk). Na jaren onderhandelen lagen er eindelijk concrete plannen voor een nieuwe centrale bibliotheek maar die zijn gesneuveld in de bezuinigingen.

Deze flashmob is een onderdeel van een grote actie, het belangrijkste onderdeel daarvan is een handtekeningenactie die het Kanton oproept om de kwaliteit van het bibliotheekwerk in de regio te verbeteren, bestaande bibliotheken te fuseren en tot de bouw van een nieuwe Public Library te komen. De Zwitsers gebruiken die Engelse term om aan te geven dat het een voor hun nieuw concept is: eine Form von öffentlichen Bibliotheken, die sich durch ein umfassendes Angebot vom Krimi bis zur Studienliteratur und einen freien Zugang für die ganze Bevölkerung auszeichnet. Die Initiative begreift Bibliotheken im modernen Sinne nicht mehr als blosse Bücherausleihen, sondern als multimediale Informations-, Bildungs- und Begegnungszentren. 

Grappig om te horen dat ze onder andere de OBA als voorbeeld zien (als ik dat Zwitsers tenminste goed versta).

Mooie actie. Fijn ook, zo’n pleidooi vóór de bibliotheek en tegen bezuinigingen. Moderne Bibliotheken sind kein Luxus, sondern eine Notwendigkeit für unsere Gesellschaft und unsere Zukunft. Investitionen ins Bibliotheksnetz sind Investitionen in die Bildungsinfrastruktur und daher gut angelegt. 

Met dank aan @LibrarySchool voor de tip.

5 people are talking about “Flashmob voor een nieuwe bibliotheek

  1. Buitengewoon zeg! De mensen van het bestuur van de bibliotheek in Sankt Gallen waren ergens in 2009 in de Zeeuwse Bibliotheek. Ik heb ze toen nog wat verteld over de digitale bibliotheek, die zaterdag. Ze waren toen al bezig met een type bibliotheek die veel weg moest hebben van de ZB. Sneu om te lezen dat dat nog niet goed is gekomen :-/

  2. Leuk dat jij die lui gesproken hebt! Mooie plannen hadden ze, ik hoop dat deze actie nog effect heeft…

  3. Die Schweizerische Arbeitsgemeinschaft der öffentlichen Bibliotheken (SAB) hield afgelopen vrijdag haar jaarvergadering in Brig. Ik was daar uitgenodigd om hen iets te vertellen over de toekomst van bibliotheken. Tijdens het ‘officiële gedeelte kwam dit initiatief aan de orde. De SAB (de initiatiefnemer) is van plan om in alle (Duitssprekende) kantons te komen tot een soortgelijke referenda. Zij denken echter wel dat het een kwestie van lange adem wordt……

  4. Aha, kennis uit de eerste hand dus! Mooi dat jij de Zwitsers iets kon vertellen over de toekomst, misschien dat zij ons iets kunnen leren over hoe je je bestaansrecht zo goed duidelijk kunt maken en hoe je de bevolking moet mobiliseren….

  5. Pingback: Bibliotheken en het Digitale Leven in Mei 2012 | Dee'tjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.