Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Einde van de soap in Utrecht?

15 oktober 2009 | 6 Comments

rapprapp_SMA_maquette

He, he: de gemeente Utrecht heeft een beslissing genomen over de nieuwbouw van de bibliotheek. Het ontwerp van Rapp + Rapp wordt alsnog uitgevoerd.

Het lijkt me de enige juiste beslissing, dat schreef ik al eerder. Niet omdat dit ontwerp nou zoveel beter is dan dat van de andere bureaus, dat kan ik niet zo goed beoordelen maar omdat het procedureel correct is.  Wat voor soort gebouw het wordt weet ik niet: Rapp + Rapp heeft een schattige maquette gemaakt maar verder is hun toelichting op het ontwerp even vaag als dat van de andere architecten.

Er is trouwens nog geen echt ontwerp, dit zijn nog maar eerste schetsen. Want dat is de bedoeling van zo’n wedstrijd: 7 architecten laten zien wat zij in gedachten hebben en de winnaar mag zijn idee uitwerken.

Ben heel benieuwd wat het wordt. Ik ben ook heel benieuwd of de opdrachtgever intussen het programma nog gaat aanpassen, want de opmerking dat de bibliotheek een plek voor informatie, verdieping, ontspanning en ontmoeting is was in 2007 nog heel actueel maar nu alweer wat minder en als de bibliotheek in 2013 opengaat is die vast alweer achterhaald. En als je nou toch zo’n mooie kans krijgt moet je ook actueel  blijven.

Maar goed, de nieuwbouw gaat door en dat is goed nieuws.

6 people are talking about “Einde van de soap in Utrecht?

  1. Als het ‘informatie, verdieping, ontspanning en ontmoeting’ niet meer is, wat is nú dan actueel? (Voor 2013 zul je wel niks kunnen voorspellen, of misschien toch?)

  2. Informatie, verdieping, ontspanning en ontmoeting zijn de basisfuncties van de bibliotheek en die zijn in 2006 (of zo) officieel vastgesteld door de VOB. Die functies blijven zeer nastrevenswaardig, maar inmiddels heeft Plasterk aangegeven dat hij vindt dat de bibliotheek zich vooral zou moeten richten op informatie en verdieping, en dan met name op het gebied van lezen. En minder op ontmoeting. Dus als de bibliotheek strategisch en politiek actueel wil blijven passen ze dat aan.
    Misschien ook niet, want misschien willen ze echt een ontmoetingspunt worden. Ik vind het altijd zo simpel (om niet te zeggen goedkoop) als dat soort kreten klakkeloos worden overgenomen omdat het nou eenmaal politiek goed ligt. Als je het daarom doet moet je ook meedrijven op de wispelturige stroom van de politiek en je aanpassen aan de nieuwe modewoorden die heersen.
    Maar dat zal wel weer te cynisch zijn.

  3. Tja, daar zou je in R’dam last mee kunnen krijgen (zie hier. Maar ik vind het prima hoor. Dank voor de toelichting!

  4. Nee…,wat erg!Dit moet toch een 1 aprilgrap zijn of niet? Want dit is vragen om cynische opmerkingen.

  5. Tja, ik wist niet dat R’dam 15 oktober als stedelijke grappendag had verkozen, maar ’t zou kunnen natuurlijk. Ik ben zelf wel blij dat ik elders werk, want het zou er niet best voor me uitzien…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.