Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Een trotse bibliotheekdirecteur

8 juni 2012 | Comment

Geachte leden van de commissie,

Ik ben trots. Trots op wat Bibliotheek Bollenstreek heeft gerealiseerd sinds onze fusie van zeven bibliotheken in 2006. We hebben er één organisatie van gemaakt. Trots ben ik op ons project De taalcoach, waarbij de bibliotheek inburgeraars koppelt aan vrijwilligers om kennis te maken met de Nederlandse taal en cultuur. De gemeente Teylingen is na de gemeente Noordwijk de gemeente met de meeste taalkoppels in ons werkgebied. Ik ben trots op onze cursus 7Dingen voor sociale media. En het project Kunst van het Lezen, waarbij wij op drie basisscholen een schoolmediatheek hebben gerealiseerd in combinatie met het opleiden van leescoördinatoren. Ik denk aan onze verbouwingen in Voorhout, Noordwijkerhout en nu Noordwijk. Ga eens kijken wat we daar realiseren? Op 16 juni is de feestelijke opening.

En kent u onze app al? Op je smartphone direct zien welke boeken je in huis hebt, reserveren, verlengen. U kunt online 24*7 lid worden. U ontvangt een inleverattendering per e-mail of sms vlak voor uw uitleentermijn verstrijkt. U kunt een aanwinstenattendering ontvangen per e-mail met titels die passen binnen het door u zelf opgegeven interesseprofiel. We lenen e-readers uit met e-books of e-bookssticks. We geven workshops om mensen te informeren over e-readers, iPads en verschillen daartussen. We geven internetcursussen voor laaggeletterden. Voor het einde van dit jaar zijn we aangesloten op de landelijk digitale bibliotheek en kunnen wij streaming e-books uitlenen.

… en zo ging onze directeur nog even door tijdens de inspraakronde van de commissie Welzijn in Teylingen. Die gemeente heeft besloten om 3 ton te bezuinigen op het bibliotheekwerk waardoor wij gedwongen zijn om één van de drie vestigingen in Teylingen te sluiten. We zijn anderhalf jaar bezig geweest met het maken van berekeningen, het schrijven van nota’s en het uitleggen waarom we niet met minder geld hetzelfde kunnen blijven doen.

Een eerdere inspraakronde zorgde voor een patstelling want de Commissie Welzijn wilde niet dat we een vestiging sluiten maar ze wilden de bezuiniging ook niet aanpassen. In een laatste poging om duidelijk te maken wat de bibliotheek allemaal doet is onze directeur nog één keer gaan inspreken, met bovenstaand verhaal als begin. Hij eindigt met een rekensom waarin hij de commissie voorrekent dat we met een kleinere bezuiniging toch nog een kleine voorziening in stand kunnen houden.

Het verhaal maakte indruk, want de commissie gaf de wethouder opdracht om op zoek te gaan naar een oplossing. We zijn er nog niet uit, maar we hebben goede hoop op een positieve uitkomst.

En ik ben blij dat Hans gekozen heeft voor een positief verhaal. Niet wéér is gaan uitleggen wat de gemeenteraadsleden blijkbaar niet willen horen maar benadrukken wat we allemaal wél doen. Niet meer in de verdediging, maar in de aanval. “Kijk eens wat we allemaal doen. Weet je zeker dat je dit wil weggooien?” Goed om te merken dat het indruk heeft gemaakt op de raadsleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.