Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Een treurig jubileum

25 juni 2023 | 5 Comments

Op 25 juni 1953 brachten de American Library Association en de Association of American Publishers gezamenlijk een statement uit over het verbieden van boeken. De eerste zin van dat statement is The freedom to read is essential to our democracy. It is continuously under attack. Vandaag is dat precies 70 jaar geleden en zagen de ALA en de AAP zich genoodzaakt om dat statement nogmaals onder de aandacht brengen. Want die vrijheid om te lezen komt in de Verenigde Staten alweer steeds meer onder druk te staan.

Het is een onderdeel van de campagne Unite Against Book Bans waarin bibliotheekorganisaties, uitgevers, schrijvers, journalisten en onderwijsorganisaties het publiek oproepen om zich uit te spreken tegen het verbieden van boeken. Inclusief handige toolkit waarin niet alleen wordt uitgelegd wat je allemaal kunt doen en wie je zou kunnen aanschrijven maar uiteraard is er ook merchandise.

Akelig. En onvoorstelbaar. En ik hoop dat we hier nooit zo’n campagne nodig zullen hebben.

5 people are talking about “Een treurig jubileum

  1. Ik deel je hoop.
    Helaas kunnen we niet als vanzelfsprekend aannemen dat een dergelijke beperking hier nooit medestanders zal krijgen.

  2. Ik blijf het merkwaardig en inderdaad – diep – treurig vinden.
    Even snel een citaat uit de (Nederlandse) Wikipedia:
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_amendement_van_de_Grondwet_van_de_Verenigde_Staten

    ‘Amendement I van de Grondwet van de Verenigde Staten is een onderdeel van de Bill of Rights, die op 15 december 1791 werd toegevoegd aan de constitutie. Het artikel verbiedt het Congres om wetten aan te nemen die een staatsgodsdienst creëren of één godsdienst boven een andere plaatsen, het recht op vrijheid van godsdienst te verbieden, de vrijheid van meningsuiting of de persvrijheid belemmeren of de vrijheid van vereniging hinderen.

    Het amendement zelf legt deze beperkingen expliciet op aan de wetgevende macht, maar in de loop der jaren hebben verschillende rechtbanken bepaald dat de verboden ook gelden voor de uitvoerende en rechterlijke macht. Het Federale Hooggerechtshof besliste dat het Eerste Amendement onder de bepalingen van het veertiende amendement ook van toepassing is op de door deelstaten genomen beslissingen.’

  3. Ferdinand,
    Vooral het feit dat overheden zich gaan bemoeien met wat mensen lezen en daar wetten voor gaan maken vind ik heel verontrustend. Maar ik heb voldoende vertrouwen in het Nederlandse rechtssysteem om te denken dat het niet zover zal komen.

  4. Ook ik heb vertrouwen in het Nederlandse rechtssysteem. Naar mijn idee is dat wel een uiterste vangnet. Overheid – politiek – burger (in willekeurige volgorde) zijn de zwakkere schakels in de keten. Daar hebben we dan wel weer meer invloed op. Moeten we ons er wel sterk voor maken. Daar zal de bibliotheek toch medestander van zijn 🙂

  5. Ferdinand: zoals Freek ook al aangeeft: juridisch gezien klopt het in de Verenigde Staten ook niet dat staten in hun eigen wetten dingen vastleggen die tegen de grondwet in gaan. Maar de praktijk en de juridische werkelijkheid zijn soms twee verschillende dingen. Maar dat maakt dat het extra belangrijk is dat we voorkomen dat het zo ver komt. En daar draagt de bibliotheek uiteraard graag aan bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.