Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Een paar vragen bij het prijzenfestival

12 september 2011 | Comment

Een paar weken geleden werd duidelijk dat Bibliotheekblad dit jaar een heel prijzenfestival organiseert. Niet alleen wordt de beste bibliotheek van 2011 gekozen, maar ook nog het beste bibliotheekproject, de beste jeugdbibliotheek en er wordt een persoonlijkheidsprijs uitgereikt. Dat kan niemand ontgaan zijn, er wordt op de site van Bibliotheekblad erg veel aandacht aan besteed. Ondanks al die aandacht zit ik toch nog met een aantal vragen.

Waarom nu opeens al die verkiezingen tegelijkertijd? Waarom niet de verkiezing van beste bibliotheek eens een jaartje uitgesteld en in plaats daarvan de beste jeugdbibliotheek gekozen? Of het beste project? Waarom alles tegelijkertijd en waarom nu opeens?

Wie heeft al die nominaties aangedragen? In het verleden werden de genomineerden voor beste bibliotheek door de bibliotheken uit de betreffende provincie gedaan, dus dat zal nu ook wel weer het geval zijn. Maar wie heeft die nominaties in die andere categoriën gedaan? Is daar een commissie voor gevormd? Heeft Eimer Wieldraaijer dat zelf verzonnen? Of Henk Das?

Wat waren de criteria om iets of iemand te nomineren? Bij de persoonlijkheidsprijs wordt daar iets over gezegd: Belangrijkste criterium voor nominatie in een van de drie categorieën is het leveren van een originele bijdrage aan de inhoudelijke vernieuwing van het bibliotheekwerk. De genomineerden voor de Persoonlijkheidsprijs worden met name in het zonnetje gezet vanwege hun jarenlange voortrekkersrol. Op de site van ProBiblio is te lezen dat bij de genomineerde projecten de overdraagbaarheid van het initiatief extra gewicht in de schaal legt maar dat zie ik verder nergens terug komen. Hoe zit dat?

Hoe gaat het nu verder? Er is een jury die zal beslissen welke bibliotheek de beste is, dat is duidelijk. En voor de persoonlijkheidsprijs kan gestemd worden. Maar wanneer dan? En hoe dan? En hoe zit dat met de beste jeugdbibliotheek en met het beste project? Jury? Stemmen? Of iets anders?

En die prijs was toch ook van NBDbiblion? Maar dat zie ik nergens meer terug komen. Of zijn Bibliotheekblad en de NBD al zo onafscheidelijk dat ze niet meer afzonderlijk vermeldt hoeven te worden?

Wat houden die prijzen eigenlijk in? Een oorkonde en een hand van de voorzitter? Een fijn geldbedrag? Een leuke beker voor op de schoorsteenmantel?

En die feestelijke bijeenkomst op 27 oktober waarop de prijzen worden uitgereikt, is die openbaar? Mogen we komen kijken? Met spandoeken en bloemen en slingers?

Heel veel vragen, en het verbaast me zo dat ik ze moet stellen. Zo raar zijn ze toch niet? Waarom wordt die informatie zo mondjesmaat verstrekt? Ik vind het allemaal veel te lang duren, maar dat zal wel aan mijn te korte spanningsboog liggen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.