Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Een ondergrondse bibliotheek: de Underground New York Public Library

14 oktober 2012 | 4 Comments

De Underground New York Public Library  zwerft al een poosje rond op Twitter en Boekendingen heeft er al ook al eens over geschreven, maar omdat ik gemerkt heb dat nog lang niet iedereen het kent plaats ik hem hier ook nog maar eens. Want ik vind het zo’n ontzettend leuk initiatief en de site ziet er zo mooi uit dat ik hem graag onder de aandacht breng.

Het idee is heel eenvoudig: fotografe Ourit Ben-Haïm fotografeert lezende mensen in de metro van New York. Zes dagen per week plaatst ze zo’n foto op haar website met daarbij de titel van het boek dat gelezen wordt. En als ze de titel niet weet roept ze de hulp van de bezoekers van de site in.

Al die lezers samen vormen een bibliotheek volgens Ben-Haïm: This library freely lends out a reminder that we’re capable of traveling to great depths within ourselves and as a whole. Aardig detail: onder elke titel staan twee knoppen, een met Borrow met een verwijzing naar Worldcat en een met Read met een verwijzing naar Amazon.

Ik vroeg me meteen af of de Stationsbibliotheek niet ook foto’s van lezende mensen zou kunnen gaan verzamelen. Maar misschien wordt dat lastig in verband met privacy, de grey area zoals Ben-Haïm dat noemt. Deze ondergrondse bibliotheek vind ik in elk geval prachtig.

4 people are talking about “Een ondergrondse bibliotheek: de Underground New York Public Library

  1. Lastig in verband met de privacy? Valt wel mee, denk ik. Gewoon altijd toestemming vragen aan de mensen die je wilt fotograferen, en hen vertellen wat je met de foto’s wilt gaan doen.

  2. Irene,
    Dat is het hem nou net, de fotografe maakt deze foto’s meestal ongezien. Ze “betrapt” mensen tijdens het lezen, dat maakt ze zo mooi. En in zoiets vluchtigs als de metro is het ook lastig om steeds toestemming te vragen. Die onderste foto is bijvoorbeeld gemaakt vanuit de metro dus ze kan de man niet om toestemming vragen.

  3. Geweldige foto’s en een geweldig idee! Het wordt in de ‘groep gegooid’… Wellicht in samenwerking met NS? Wie weet krijgt het een vervolg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.