Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Een nieuwe prijs

17 juni 2014 | Comment

IVI awardEr is een nieuwe prijs in bibliotheekland: de Innovatie voor Informatie Award. Een prijs die, de naam zegt het al, innovatie wil bevorderen van/bij organisaties die zich bezighouden met informatie. Dat is heel breed geformuleerd maar zo is het ook bedoeld. En voordat ik ga uitleggen wat precies de achtergrond van de prijs is zal ik maar meteen zeggen dat ik bij deze prijs betrokken ben. Ik zit namelijk in het bestuur van de stichting die de prijs “doet uitreiken”.

Ik vond het een hele eer dat ik voor deze prijs gevraagd werd want er kan wat mij betreft niet genoeg aandacht zijn voor de mooie dingen waar bibliotheken mee bezig zijn. Zoals ik ook op de site van de prijs zeg: De wereld beweegt, ze duwt, ze trekt en transformeert. En iedereen beweegt mee. Ook bibliotheken staan niet stil, al beweegt de een wat soepeler en intuïtiever op de transformatiegolven dan de ander. Deze prijs kan een steuntje in de rug zijn voor mooie initiatieven in de wereld van bibliotheken en informatie en ze kan organisaties op nieuwe ideeën brengen. Want dat is nadrukkelijk de bedoeling van de prijs: het is niet alleen een beloning voor een mooi project maar het is ook nadrukkelijk de bedoeling dat de kennis die is opgedaan in het project gedeeld wordt.

Ik heb gelukkig niks te zeggen over wie deze prijs gaat winnen, daar is een mooie jury voor samengesteld. Daarin zit niet alleen Edwin Mijnsbergen, maar ook Bas Savenije, Valentine van der Lande en Peter Gorgels. Een jury vol ervaring met bibliotheken en met innovatie, dus daar heb ik alle vertrouwen in. De prijs is bedoeld voor iedere organisatie die zich met informatie bezig houdt, dus niet alleen voor openbare of academische bibliotheken maar ook voor bedrijfsbibliotheken, schoolbibliotheken, archieven of andere organisatie die zich met informatie bezig houden. De enige voorwaarde is dat de bibliotheek openbaar toegankelijk is. Nou ja, er zijn nog een paar voorwaarden (gevestigd zijn in het Nederlandse taalgebied en professioneel gerund worden o.a.) maar het belangrijkste is dat het iets innovatiefs is. Om wat voor soort innovatie het gaat maakt niet uit: mag iets digitaals zijn, iets sociaals, iets praktisch, whatever. Aan de jury om te beslissen wat zij het meest innovatief vinden.

De prijs wordt uitgereikt tijdens het KNVI congres op 18 november a.s. en je kunt je er voor inschrijven tot 30 september. Dat inschrijven is niet zo moeilijk, kwestie van een formuliertje invullen. Dus niks projectplannen of ellenlange toelichtingen schrijven maar lekker simpel. Als je vindt dat jouw bibliotheek leuk bezig is zou ik zeker een poging wagen. Nog vragen? Twijfel je nog? Laat het weten. Bij het officiële contactadres of bij een van de bestuursleden

  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.