Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Een interessante discussie over Little Free Libraries

1 maart 2013 | 2 Comments

leeszaalwestNaar aanleiding van de blogpost waarin ik een paar kanttekeningen zet bij de Vakantiebieb van de ANWB op Rotterdam The Hague Airport heeft Schrijverdezes mij een open brief geschreven. Mijn reactie daarop leidde vervolgens tot een nieuwe brief.

Ik wijs de lezers van mijn blog graag op die discussie. Omdat het een interessante discussie is en omdat Schrijverdezes een stem vertolkt die je niet vaak (meer) hoort in bibliotheken, namelijk de stem van de toegewijde lezer. Want met de sterke daling in uitleencijfers van de laatste jaren zijn bibliotheken zich en masse gaan richten op de grootste gemene deler omdat daar kwantitatief gezien de meeste (of de snelste) winst valt te halen. Daarbij kwam de nadruk sterk op omloopsnelheid te liggen en minder op literaire kwaliteit. Initiatieven als de Little Free Libraries en de Leeszaal Rotterdam West hebben daar veel minder last van, zoals Schrijverdezes heel goed laat zien. Is het een reactie op de overregulatie van de openbare bibliotheken misschien?

Schrijverdezes en ik kennen elkaar al lang, dat lees je misschien wel tussen de regels van onze discussie door, omdat we ooit collega’s waren. Ik noem haar een toegewijde lezer, dat zal ze zelf vast relativeren maar ze leest aanmerkelijk meer dan ik. Daarnaast heeft ze een blog gemaakt (De kunst van voorlezen) waarop ze in het kader van het jaar van het voorlezen elke dag een kunstwerk plaatst waarop voorgelezen wordt. Ook zeer de moeite waard.

Maar kijk vooral ook even naar de discussie over Little Free Libraries en de Leeszaal Rotterdam West.

2 people are talking about “Een interessante discussie over Little Free Libraries

  1. Wat lees ik nu toch weer allemaal, midden in de nacht… Daar moet ik nog eens even over nadenken hoor. Maar in elk geval heb ik nog nooit zoveel lezers op mijn blog gehad als die paar dagen dat ik meeliftte op jouw bekendheid 😉

  2. Dag Jeanine,

    met interesse gelezen. Ik zou er nog aan toe willen voegen dat tegenwoordig alle kringloopwinkels bloeiende boekafdelingen hebben, omdat mensen speuren naar boeken die ze in de bieb niet meer kunnen vinden. Daar ga ik ook eens een blog aan wijden Agnes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.