Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Een grensoverschrijdende bibliobus

18 september 2020 | 2 Comments

Ik heb er weer een hoor: een bijzondere bibliobus. Dit is de Bi-Bus. De bibliobus van de bibliotheek Saarbrücken die met een collectie Duitse en Franse kinderboeken scholen bezoekt in het grensgebied van Duitsland en Frankrijk.

In dit filmpje lijkt het alsof het doel van de bus is om tweetaligheid te bevorderen, maar dat lees ik verder nergens terug. Er is sowieso weinig informatie over deze bus te vinden, behalve dat ze er in Saarbrücken heel trots op zijn. Terecht. Voor zover ik kan zien heeft de Stadtbibliothek Saarbrücken één vestiging en daarnaast dus de Bi-Bus. Ze hebben al sinds de jaren ’80 een bibliobus die de scholen bezoekt, ik vermoed dat toen die aan vervanging toe was hij is vervangen door deze bus waarmee ze ook bij de Franse buren terecht kunnen. De bus rijdt volgens een 5-wekelijks schema, zo te zien afwisselend in Frankrijk en Duitsland. Zo komen ze bijvoorbeeld in Diebling en Folkling, dat klinkt Duits maar het zijn Franse dorpjes (googel maar). Dat heb je in zo’n grensregio.

Het is niet de eerste grensoverschrijdende bibliobus, ik schreef eerder over de bus die boven de poolcirkel rijdt. Afwisselend in Finland, Zweden en Noorwegen. Overigens hebben ze in Saarbrücken ook een boekentaxi. Dat is een mooie term voor een afhaalpunt voor senioren in de bibliobus. Zoiets als bij ons de ‘bibliotheek aan huisdienst’. Senioren of andere niet-mobiele lezers kunnen telefonisch een boek of een boekenpakket bestellen en dat afhalen bij de bibliobus, want de bus zelf is dus alleen voor kinderen. Mooi woord wel: Büchertaxi. Mooie bus ook.

2 people are talking about “Een grensoverschrijdende bibliobus

  1. Hoi Janine,

    Ik ben werkzaam voor de bibliotheek en voor mijn plezier ben ik bibliobussen aan het opzoeken. Zo kwam ik terecht op uw site. Ik heb al een leuke collectie samengesteld. Kunt u iets meer vertellen over hoe lang de bibliobus al bestaat? En is het een wereldwijd middel? Groeten Sarah

  2. Dag Sarah,
    Wat fijn dat je interesse hebt in bibliobussen. Op je vraag hoelang bibliobussen al bestaan kan ik geen antwoord geven want het is maar net hoe je dat bekijkt. In de 19e eeuw waren er al bibliotheken die met paard en wagen boeken rondbrachten. In Nederland kwam de eerste bibliobus zoals we die nu kennen eind jaren ‘50.
    Als je op internet zoekt op ‘mobile library’ vind je heel veel informatie over de geschiedenis van de bibliobus wereldwijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.