Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Een bieb is een bieb is een bieb?

23 februari 2013 | 2 Comments

anwb bieb“Deze ‘airport library’ al gezien?” vroeg Elsemarie Valstar mij op twitter vanochtend. Ze had het daarbij over bovenstaande Vakantiebieb van de ANWB op Rotterdam The Hague Airport. Nou had ik die Vakantiebieb toevallig al voorbij zien komen op Facebook, maar pas toen ik Elsemarie antwoord gaf realiseerde ik me wat ik van dat initiatief vond. “Da’s geen bieb, dat is een verzameling boeken die niemand meer wil hebben.”

Dat klinkt misschien een beetje flauw, maar dat is wel precies wat mijn probleem is met al die “little free libraries” die nu overal oppoppen. Ik vind ze enig hoor, al die leuke huisjes en dat geknutsel, laat daar geen misverstand over bestaan. Alles om het lezen te bevorderen. Maar het zijn natuurlijk geen bibliotheken: het zijn verzamelingen met boeken die gered zijn van de papiercontainer. Boeken die De Slegte niet wil hebben of waarvan de eigenaren geen zin hebben om ze naar een tweedehands boekwinkel te brengen. Dat doet niks af aan de kwaliteit van de boeken en aan de goede wil van de mensen die ze beschikbaar stellen. Maar dat is heel iets anders dan bibliotheek, dus noem het dan ook geen bibliotheek zou ik zeggen. In een bibliotheek worden boeken met een bepaald doel verzameld, daar worden bewuste keuzes gemaakt uit het totale, actuele aanbod. Daar zit een gedachte achter, de collectie is niet afhankelijk van het toeval. Daarnaast is een bibliotheek meer dan een verzameling boeken, alleen al omdat ze ook ander materiaal hebben dan alleen maar boeken en ze een duidelijk educatieve functie hebben. Dat proberen we met de Airport Library ook: er zit een gedachte achter de collectie (moet over Nederlandse kunst of cultuur gaan en Engelstalig zijn) en we hebben ook filmpjes, muziek, tentoonstellingen en we organiseren af en toe een activiteit.

Maar los daar van: een prima initiatief, die vakantiebieb. Leuke marketingactie. anwb bieb2                    Alleen wel jammer dat de ANWB het helemaal op eigen houtje heeft uitgedacht en niet even advies heeft gevraagd aan de bibliotheken van Den Haag of Rotterdam want die hadden hun ervaringen met de Strandbibliotheek kunnen delen. Of met ProBiblio, voor tips uit de Airport Library. Dan hadden we ze even kunnen wijzen op het vliegveld van Helsinki, waar een soortgelijk initiatief al langer draait. Ik zou ze in elk geval dat gedoe met die stempelbriefjes voorin die boeken hebben afgeraden.

Leuk, maar een bibliotheek is het niet. Dus noem het anders zou ik zeggen. Maar ja, de term bibliotheek is natuurlijk ijzersterk. Het is een bewezen succes, dus daar sluiten ze van de ANWB graag bij aan 😉 Voor alle duidelijkheid: ik noem het een marketingactie want het is ook een actie. Die kast staat er alleen deze week: van 22 februari tot 3 maart. Maar bij bewezen succes wordt het vast herhaald.

2 people are talking about “Een bieb is een bieb is een bieb?

  1. Pingback: De informele bibliotheek (7): in het nieuws «Doc 1.5 Doc 1.5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.