Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Een bibliotheekkwis

9 november 2012 | 25 Comments

De kinderboekenafdeling van de Guardian heeft een Library quiz verzonnen. In het kader van de actie Love your library.

Geen kwis waarbij je naar de bibliotheek moet om op lokatie een vraag te beantwoorden of een stickertje te halen omdat het eigenlijk een marketingactie is. Maar een kwis over bibliotheken in kinderboeken. Het is een echt Engelse kwis, over Engelse kinderboeken en eigenlijk is alleen de Roald Dahlvraag te gebruiken in een Nederlandse versie.

4.Which of Roald Dahl’s characters loves going to the library to read as much as they can; including Moby-Dick and a constitutional law book?

 1. The BFG
 2. Mrs Twit
 3. Fantastic Mr Fox
 4. Matilda Woodworm

Ik probeer al de hele avond om Nederlandse kinderboeken te verzinnen waar ook een bibliotheek in voorkomt, maar er schiet er me eigenlijk niet een te binnen. Iemand anders wel een idee?

En dan bedoel ik niet boeken als Niet brullen in de bieb of al die andere prentenboekjes die zich in een bibliotheek afspelen, maar boeken waar een bibliotheek of een bibliothecaresse een inhoudelijke rol spelen. Of bestaan die niet? Iemand een suggestie?

25 people are talking about “Een bibliotheekkwis

 1. Leuke vraag Jeanine, daar ga ik dit weekend eens over nadenken. Ik dacht even aan “Het boek van alle dingen”, maar daarin krijgt Thomas de boeken van zijn buurvrouw. Ik dacht even dat het een bibliothecaris was.
  O, en nu ik er even over nadenk: in “De tuinen van Dorr” komt Glop de pad voor, die “de kronieken van de stad Dorrodisia” beheert. Hij is een soort combinatie van enge bibliothecaris en gluiperige archivaris…

 2. Hmm… ben ook aan het denken 😉

  Volgens mij is trouwens i..i.g. Harry Potter ook prima bruikbaar voor een NL versie, en Philip Pullman en Lemony Snicket ook wel, toch? (of ben ik nou te optimistisch?)

 3. Ja, Harry Potter is wel klassieker genoeg om ook in een Nederlandse versie te kunnen gebruiken. (maar ik wist zo snel even niet hoe die afdeling in de vertaling heette)
  Van Pullman of Lemony Snicket kun je je afvragen hoe bekend die zijn bij een groot publiek.
  En ik vind het ook wel een sport om Nederlandse boeken te verzamelen…

 4. Ja dat is valsspelen 😉
  Dat had ik zelf natuurlijk al geprobeerd, maar dat zijn geen kinderboeken. En ik zoek boeken waarin een bibliotheek een rol speelt in het verhaal en da’s toch net weer iets anders.

 5. Volgens mij ‘mag’ “Paniek in de biep” van Eion Colfer wel: 2 lastige jongens moeten in de schoolvakantie van hun moeder elke dag naar de bibliotheek. Op zich al heel erg, maar er is ook een buitengewoon kwaadaardige bibliothecaresse. Die speelt volgens mij echt een inhoudelijke rol.

 6. In de jaren 70 had je de Claudia-serie van Cok Grashoff. Die lag onder vuur van kritische bibliothecarissen vanwege taalgebruik en omgangsvormen.het waren ook waardeloze boeken die natuurlijk veelgelezen werden.In een van de boekjes nam Grashoff wraak op de bibliothecarissen door een bijzonder onaangename scene in de bibliotheek op te voeren.Eigenlijk de beste scene die hij ooit schreef.Maar welk deel ? Vraag het Jeanette Kok of Diedje van Leeuwen.Ik deel je vraag op Facebook!

 7. Als rechtgeaarde bibliothecarin 🙂 die, samen met twee andere schrijfsters een kinderboek heeft geschreven, kan het natuurlijk niet anders dan dat het hele avontuur start in de bibliotheek! In een oud boek uit het magazijn vinden ze een geheimzinnige brief.
  ‘het geheim van de haspelnap’.
  Boektrailer op bit.ly/V0fZ1f

 8. @Pieters,
  Geen kinderboek, maar wel heel leuk inderdaad….
  @Emma,
  Die heb ik als kind verslonden, die Claudia boeken. Moeten volgens mij nog wel bij mijn moeder op zolder staan. Ik herinner me geen bibliothecaresse, maar als jij er achter kan komen welk boek dat was, lijkt me dat super.
  @Carin,
  Ja stom! Dat had ik natuurlijk moeten weten…. Sorry hoor.

 9. Tuurlijk bestaat zo’n boek: Bies van Ede heeft voor onze bibliotheek toen we naar een nieuw pand trokken in 2005 De behekste bibliotheek geschreven. Het is een heel leuk en spannend boek en het verhaal speelt zich af in de bibliotheek die gaat verhuizen. Ze vinden een oud boek (grimoire) en de bibliothecaris speelt ook een rol!!!

 10. @Richard & Loes,
  Die twee titels had ik ook al via Twitter binnen gekregen inderdaad. Bedankt.
  @Michael,
  Jouw boek is nog niet verschenen, dus dat telt ook (nog) niet…

  Ik zal alle verzamelde titels even in een postje onder elkaar zetten, voor de overzichtelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.