Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Een bibliotheek is een plek voor dromen

28 november 2012 | Comment

We have libraries because people need a place to dream. The collection is not the main goal.

Dit citaat komt uit David Lankes‘ keynote speech op de Internet Librarian International, vorige maand. Ik zette hem op twitter en het is een van mijn meest geretweette tweets ooit. Onder andere omdat Michael Stephens hem overnam. Nog dagen daarna kreeg ik er reacties op.

Het is dan ook een geweldige kreet, die makkelijk blijft hangen. Epic library rhetorics inderdaad. Dat kunnen we in de branche wel gebruiken, daarom werd er zo enthousiast op gereageerd denk ik.

Zelfs de meest fantasielozen onder ons kunnen zich daar iets bij voorstellen, bij een plaats om te dromen. Want of je nou droomt over later als je groot bent, over een nieuwe baan, een vakantie of wegdroomt bij een mooi verhaal, het is allemaal dromen.  Dromen klinkt ook veel beter dan verheffing, of nog erger volksverheffing. Minder dwingend. Maar die twee komen natuurlijk wel bij elkaar in de buurt.

Ik vind hem mooi “de bibliotheek bestaat omdat mensen een plek nodig hebben om te dromen”. Nu de wethouder nog.

Bovenstaand gedicht van Rodaan Al Galidi hangt in Perdu naast de bar, daarom is de foto een beetje donker. Maar heel toepasselijk, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.