Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Distributiebibliotheek?

6 juli 2008 | Comment

 

 

De culturele instelling Mediamatic (e-Media, kunst, maatschappij en cultuurprofijt) heeft zijn bibliotheek opgeheven als protest tegen de Raad van Cultuur en minister Plasterk omdat ze maar een derde van het aangevraagde subsidiebedrag dreigen te krijgen. Ze verwachten dat een eigen bibliotheek dan een luxe wordt die ze niet meer kunnen betalen.

Maar gewoon opheffen is natuurlijk te simpel voor zo’n hippe instelling dus ze hebben het publiek opgeroepen om vorig weekend de collectie te komen ophalen. Iedereen die wilde mocht materiaal meenemen op voorwaarde dat ze het registreren op de website en het uitlenen aan degene die er om vraagt.

Mijn eerste reactie was enthousiast maar nu ben ik wat cynischer. Het klonk zo leuk, zo’n gedistribueerde bibliotheek. Volgens de intiatiefnemers is het voordeel dat de boeken liefdevol worden beheerd. “Omdat je het boek hebt geselecteerd kan je met een lener ook discussiëren over de inhoud of deze van te voren informeren over de strekking van het boek”, zo betoogt Willem Velthoven “er ontstaat ruimte voor onderling contact tussen de individuele internetgebruikers. De boeken verrijken het sociale netwerk“.


Klinkt leuk, maar als je op de site kijkt zijn er pas 16 mensen geregistreerd, terwijl op diezelfde site te zien is dat de bibliotheek na een dag al meer dan half leeg was (zie bovenstaande foto). Wat ik ook zo vreemd vind is dat ze zich niet hebben aangesloten bij Librarything terwijl ze blijkbaar wel professionele bibliothecarissen hebben ingeschakeld.

En ik vraag me ook af wat ze doen als hun actie succes heeft en ze toch het gewenste subsidiebedrag krijgen. Moet iedereen dan zijn spullen weer terug brengen? Ben bang dat het een gemakkelijke stunt is, weet alleen nog niet of het ze gewoon om aandacht te doen was of dat ze toch al van plan waren om de bibliotheek op te heffen en dat ze twee dingen gecombineerd hebben. Jammer, want het idee is het waard om serieus genomen te worden en dat doen zij volgens mij niet echt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.