Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Ding 4 en 5 : RSS feeds

1 februari 2008 | 2 Comments

De koningin volgens Anton Corbijn, gevonden via de RSS van de NRC“Maak je leven eenvoudiger met RSS-feeds”, klinkt zo leuk maar voor mij werkt het niet.  Ik word er alleen maar zenuwachtig van en als ik me er nog langer in verdiep waarschijnlijk ook nog agressief.

Ik heb in het verleden al eens via Bloglines geprobeerd om iets met RSS te doen maar het werkt voor mij gewoon niet. Ik hou er van om me volledig in iets te verdiepen, ik wil het meteen helemaal zien en niet alleen de kop en ik wil zelf bepalen wat ik wanneer lees. Ik voel me erg gemanipuleerd (om niet te zeggen geintimideerd) door al die koppen die voorbij komen en die dwingende cijfertjes in de header. Toen ik het tabblad met de feeds van mijn collega’s installeerde kreeg ik het helemaal benauwd bij de gedachte dat ik nu 361 keer moet klikken zodat ik alle reacties kan lezen. Heb dus ook maar besloten dat ik de feeds van de begeleiders niet aanzet want ik heb nu al 722 dingen in mijn Netvibes staan die ik nog moet lezen.

En ik weet natuurlijk ook wel dat ik het niet HOEF te lezen, maar waarom zou ik zoiets dan installeren als ik het toch maar half gebruik? Ik vond het juist zo prettig om een beetje te dwalen langs al die blogs van mijn collega’s en hier en daar eens wat te klikken en me af te vragen wie De informatiegebruiker nou toch zou zijn. Heeft zelfs iets romantisch. Maar nu komen zijn (of toch haar?) reacties zomaar binnen en is het opeens zo plat. 

Wat me ook zo stoort is dat de vormgeving van al die berichten allemaal hetzelfde is, je mist de originele site erbij. Dat zorgt er toch voor dat ik het gevoel heb dat ik het uittreksel aan het lezen ben in plaats van het boek, wel handig als je toch weer eens te laat begonnen bent met lezen voor je lijst, maar stiekem weet je dat dat niet de bedoeling is. 

Ik denk dat ik de RSS maar gewoon blijf gebruiken zoals ik het altijd al deed: voor de blogs van de mensen die niet zo heel veel bloggen zoals Ria Smith of de Feelgood Librarian. Want daar is wel heel handig voor, bespaart me heel wat teleurstellingen.  

Misschien erg ouderwets maar ik ben ook iemand die de krant het liefst op papier leest en dan ook nog eens van voor naar achter en ieder bericht op zijn minst half leest. Schijnt ook hééél erg ouderwets te zijn….

2 people are talking about “Ding 4 en 5 : RSS feeds

  1. Een risico van RSS is wel dat het ook een beetje overweldigend kan worden.
    Overigens kun je in netvibes nog wel iets doen aan de presentatie van de verschillende feeds, om ze van elkaar te onderscheiden.
    Je hebt ook de mogelijkheid om met een druk op de knop -binnen Netvibes- de hele pagina in beeld te krijgen. Dat ziet er soms toch weer beter uit dan alleen de rss-feed.

  2. Dag Tenaanval, sorry dat ik nu pas reageer… Je hebt wel duidelijk aangegeven wat je niet prettig vind aan RSS. Zo zie je maar, dat wat voor de een (of twee Edwin, mij…) een voordeel is, door de ander als een nadeel wordt ervaren. Maar daar is helemaal niets mis mee.
    Misschien heb je ‘m gemist, maar over het opschonen in Netvibes heb ik een berichtje geplaatst op de blog: http://www.23dingen.nl/probiblio/?p=82

    Ik krijg jou waarschijnlijk ook niet zover, dat je de kranten via RSS gaat lezen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.