Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Ding 22 : Bibliotheek 2.0

9 juni 2008 | Comment

Zie ik het nou goed dat de nieuwsbrief van de OCLC waar deze oefening naar verwijst al uit 2006 is? Lopen wij zo achter? Als Nederlandse branche bedoel ik dan. Want hoelang leeft dit onderwerp nou helemaal bij ons? 

Ik heb een paar van de aanbevolen artikelen gelezen en ik voel me het meest aangesproken door dat van Rick Anderson. Maar dat komt misschien ook omdat ik daar bij mezelf kan denken dat we daar wel al mee bezig zijn (kortom: zo erg zijn we niet…).

Met alle provinciale collectieplannen die overal gemaakt worden komen we volgens mij een aardig eind tegemoet aan zijn bezwaar tegen de “just in case collection”. Een leuke uitdrukking overigens, ga ik ook gebruiken.

Zijn andere opmerkingen snijden helaas wel nog hout. Ik heb al eens eerder geschreven dat ik het jammer vind dat Nederlandse bibliotheken niet die brede maatschappelijke functie en basis hebben zoals die in Amerika. En ik weet wel dat dat komt omdat een heleboel dingen hier anders geregeld zijn dan daar maar toch.

En ik denk dat dat nou net de moeilijkheid wordt bij Bibliotheek 2.0. Want ik vraag me af of de gebruikers die dit willen en kunnen en nodig hebben niet allang andere kanalen hebben gevonden om hun informatie te delen. Als ik zo wat rondkijk bij WordPress kom ik al allerlei 2.0 toepassingen tegen: van mensen die recepten delen en oude foto’s die gebruikt mogen worden om ansichtkaarten mee te knutselen. Allemaal verloren voor een bibliotheekcommunitie.

Maar dat mag ons er niet van weerhouden om toch als een gek aan een inhaalslag te beginnen. Ten Aanval!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.