Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

Ding 11: Wiki’s

16 maart 2008 | 4 Comments

keira-knightley-read.jpg Ja leuk!

Wiki’s kende ik eigenlijk alleen in de vorm van de Wikipedia maar vorige week kwam een collega al uitleggen dat ze zo’n mooie toepassing bedacht had voor een wiki binnen haar werk. Dat zag ik eerst niet zo maar nadat ze me het filmpje “Wiki’s in plain English” had laten zien begreep ik het. Wat een leuke filmpjes zijn dat toch, overigens.

De voorbeelden van wiki’s op de 23-dingen pagina vond ik niet allemaal een succes. Die leesclubs waren wel erg leuk maar ook erg oud: uit 2005 en 2006 en de wiki “Library succes”vond ik prachtig. Echt iets om in de gaten te houden. Alleen al goed voor je talen: ik weet nu eindelijk wat afschrijven in het Engels is. Altijd handig als ik deze zomer weer ergens in een bibliotheek een praatje probeer te maken met de plaatselijke bibliothecaris.

Wat me daarbij ook weer opviel is dat Amerikaanse bibliotheken zichzelf een veel socialere functie toedelen dan wij. Ze zien op elk vlak een taak voor zichzelf, daar kunnen Nederlandse bibliothecarissen nog wat van leren. We hebben het wel over onze positie midden in de samenleving maar ik zie er maar weinig van terecht komen

4 people are talking about “Ding 11: Wiki’s

 1. Ik hoop oprecht dat dat nog gaat veranderen, dat we ook online nog midden in de samenleving kunnen blijven staan. Het bewustzijn begint gelukkig wel te komen maar dat is nog maar een van de vele stappen.

  Er zijn veel goede Amerikaanse voorbeelden inderdaad maar ook daar heb je een paar voortrekkers en ook veel bibliotheken die nog maar net beginnen.

  Waar zag jij dat sociale in terug dan, als ik vragen mag?

 2. Ha Edwin,

  Via die “Library succes” wiki kwam ik op de site van de ALA en daar las ik over de Diversity and outreach fair .
  Nou is dat natuurlijk wel een sociaal onderwerp maar als je ziet welke onderwerpen daar allemaal ter sprake komen: niet alleen ouderen en zieken maar ook o.a. homo’s, daklozen, gehandicapten, ex-gevangenen en “people of color”. Nederlandse bibliotheken vinden het vaak al heel wat als ze een Makkelijk lezen plein hebben. En waarschijnlijk hebben onze Amerikaanse collega’s niet alleen een plankje boeken voor gehandicapten staan maar bieden ze ook concrete diensten of ondersteuning aan.

 3. Dat is inderdaad wel een mooi voorbeeld.

  Nu ik er zo een beetje over nadenk moet ik ook wel toegeven dat de meeste mooie ideeën komen overgewaaid van de andere kant van de plas. Het is erg divers daar.
  Op een gegeven moment werd er ook keihard bezuinigd op veel bibliotheken. Dat is natuurlijk droevig maar het is dan wel weer mooi om te zien hoe dat creatieve dienstverlening stimuleert.

 4. Je ziet het ook terug in het computergebruik in bibliotheken in de VS. Veel mensen hebben daar geen pc en komen daarvoor naar de bibliotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.