De VNG nog korter door de bocht dan de Telegraaf
De site van de VNG besteedt vandaag aandacht aan het artikel in de Telegraaf over de Bieb in de supermarkt. Over dat artikel is al veel gezegd en geschreven en het is ook al uitgebreid genuanceerd door de VOB. Maar de VNG doet blijkbaar niet aan nuance.
De VNG schrijft liever een flauw stukje op zijn site. Het gekruidenier van de gemeentes druipt er van af. Geen visie, geen flauw benul maar wel voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Bibliotheken kosten geld en dat is een probleem. Het mag weer eens niks kosten en dus verwijzen ze naar een afstudeerscriptie over bibliotheken die zonder subsidie draaien. Die bestaan niet. Bibliotheken kosten geld. PUNT Als gemeentes dat geld er niet over hebben dan houdt het op, dan sluiten ze de bieb gewoon.
Het is ook nog eens een heel slordig stukje. Degene die dit geschreven heeft heeft duidelijk niet eerst gekeken naar het artikel in de Informatieprofessional waarnaar verwezen wordt voordat de verwijzing gemaakt werd. Die site verwijst namelijk helemaal niet naar een afstudeerscriptie, hij verwijst naar een artikel over een onderzoekje dat een aantal studenten hebben gedaan naar de financiering van bibliotheken. Daarin hebben ze ook een aantal nieuwe concepten verzonnen, maar voor zover ik kan zien gaat geen van die concepten er van uit dat een bibliotheek zonder subsidie zou kunnen. Laat staan dat zo’n bibliotheek al bestaat, zoals de VNG suggereert.
Het was een interessante oefening van die 4e jaars studenten. Een nuttige oefening ook, maar het is van de zotte dat de VNG die nu als serieus voorbeeld noemt. Het is wel duidelijk dat er bij de VNG niemand rondloopt met enige actuele kennis van het werkveld. Dat is al erg genoeg, maar om die onkunde nou zo te etaleren op hun site is tamelijk sneu. En onhandig ook, want zo brengen ze gemeentes ook nog eens op ideeën die niet uitvoerbaar zijn en waar ze dus niks aan hebben.
Zie Bibliotheekblad nr.14 d.d. 17 november 2011, p. 12 t/m 14. Drie pagina’s over een onderzoek van twee studenten (één tweedejaars en één derdejaars) van Saxion, in opdracht van Innovatielab, het Netwerk van Overijsselse Bibliotheken en de Bibliotheek Zwolle. In het artikel worden vijf concepten beschreven van bibliotheekdiensten die zouden kunnen worden gefinancierd zonder gemeentelijke subsidie.
Irene,
Ik herinner me dat artikel inderdaad. Maar dat is niet het artikel waar dit stuk van de VNG naar verwijst. En zelfs de genoemde concepten in “jouw” artikel zijn theoretische modellen, niet de praktijk en dat wordt hier wel gesuggereerd. Dat is het punt dat ik hier wil maken: ik vind het ongepast dat een club als de VNG zo’n slordig stukje schrijft met daarin ook nog eens zo’n foute suggestie. Iets meer zorgvuldigheid had ik wel verwacht.
Nuance is een moeilijk gegeven. De bibliotheek is vanouds een verzamelplaats van meningen en derhalve gewend aan veelzijdigheid en onderzoek. Het is daarom ook teleurstellend dat een publiekrechtelijke koepel als het vng zich zo laat gaan. Maar het vvd gehalte binnen het vng is erg groot en heeft een hoog please gehalte jegens het huidige regiem. Voorwaar iets om aan te werken.