Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

De vijf wetten van de bibliotheekwetenschap

2 februari 2016 | 5 Comments

Het zou kunnen dat de Vijf Wetten van de Bibliotheekwetenschap ooit ter sprake zijn gekomen tijdens mijn opleiding aan de bibliotheekacademie, ik sluit niks uit, maar dat heeft dan geen enkele indruk gemaakt want ik herinner me er niks van. En na de opleiding zijn die wetten bij mijn weten ook nooit ter sprake gekomen in cursussen of in beleidsstukken. Dus volgens mij zijn ze in Nederland niet erg bekend. En dat is jammer, want in de rest van de wereld is dit rijtje een klassieker onder bibliothecarissen. Die vijf wetten zijn:

  1. Books are for use.
  2. Every reader his / her book.
  3. Every book its reader.
  4. Save the time of the reader.
  5. The library is a growing organism.

OK, niks wereldschokkends zo op het eerste gezicht. Maar deze wetten zijn dan ook al geformuleerd in 1931, door dr. S.R. Ranganathan, een bibliothecaris uit India, hij was de grondlegger van de bibliotheekwetenschap. Vooral voor onze Amerikaanse collega’s is dit zo’n beetje de basis voor al hun werk, ze formuleren er regelmatig nieuwe variaties op. Deze infographic is gemaakt door de afdeling Library Science van de University of Southern California voor iedereen die de grondslagen van het vak nog eens wil teruglezen. Jammer hoor, dat wij zo’n theoretische grondslag missen.

Overigens ken ik wel de 10 rechten van de lezer, maar dat is weer heel iets anders.

5 people are talking about “De vijf wetten van de bibliotheekwetenschap

  1. De naam van Ranganathan kwam wel langs tijdens mijn bibliotheekopleiding (1967-1971), maar ik herinner me ook niets van zijn wetten. Ze zijn misschien nooit genoemd, want iemand die in zijn uppie wetten formuleert, daar moesten we in die tijd weinig van hebben.

  2. Er klinkt een vage stem uit het verleden… Supergaaf dat je dit deelt! Óók die 10 rechten van de lezer! Dank je.

  3. Fijn dat je Ranganathan eens even aankaart. Die is het waard om niet vergeten te worden door de nieuwe generatie informatiewerkers. Zeer inspirerende man. Net als Paul Otlet, maar dat is weer een ander verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.