Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

De toekomst van de digitale bibliotheek

26 september 2012 | 7 Comments

In een bijlage bij De Groene Amsterdammer las ik een paar weken geleden een artikel met als ondertitel Het boek zal altijd blijven bestaan. Naar aanleiding daarvan heb ik vanavond een lezing bijgewoond van de auteur van het artikel:  Robert Darnton, historicus en directeur van de Harvard University Library.

De titel van de lezing was Digitize, Democratize: Libraries and the Digital Future en dat klinkt een stuk saaier dan de lezing zelf. Want die lezing was heel interessant. Die ging namelijk voor een groot deel over de DPLA, de Digital Public Library of America. Daar had ik wel vaag over gelezen, maar dan toch vooral in abstracte zin en ik wist eigenlijk niet precies wat het was. Nu weet ik er dus de grote lijnen van. Het is een ambitieus project dat probeert om zoveel mogelijk gedigitaliseerde informatie openbaar toegankelijk te maken. Als tegenhanger van de monopolies van de wetenschappelijke uitgevers en Google.

Darnton is een enthousiast en inspirerend spreker en de zaal hing aan zijn lippen. Het mooiste vond ik wel het idee van de Scanabago: een omgebouwde camper met scanapparatuur waarmee ze kleine bibliotheken en archieven die niet zelf kunnen scannen willen helpen met het digitaliseren van collecties. Een soort bibliobus maar dan anders.

Het was wel jammer van die Nederlandse moderator die nogal veel zelf aan het woord was en maar bleef terugkomen op zijn eigen calvinistische mening dat je toch niet van Google kon winnen en dat bibliotheken ten dode waren opgeschreven. Vroeg me af of hij überhaupt naar Darnton geluisterd had. Want die had nou net een uur gepassioneerd staan vertellen over de toekomst van de digitale openbare bibliotheek.

Mooi project, ik ga het in de gaten houden. Opening is gepland op 18 april volgend jaar.

NB. Inmiddels is er een filmpje beschikbaar van de lezing. Kort, maar lang genoeg om een idee te krijgen van de manier waarop hij over bibliotheken praat.

7 people are talking about “De toekomst van de digitale bibliotheek

  1. Darn. Darnton was in het land. Fijne, idealistische kerel is dat.

    En jij was erbij. Dank voor je blog!

    Johan

    Op 27 sep. 2012 om 00:53 heeft “Tenaanval” <comment-reply@wordpress.com> het volgende geschreven:

    Tenaanval posted: “In een bijlage bij De Groene Amsterdammer las ik een paar weken geleden een artikel met als ondertitel Het boek zal altijd blijven bestaan. Naar aanleiding daarvan heb ik vanavond een lezing bijgewoond van de auteur van het artikel: Robert Darnton, hist”

  2. Natuurlijk kun je met een bus het land rondrijden om digitale content te gaan verzamelen. Maar je kunt deze functie natuurlijk ook in (een aantal van de) de bestaande bibliotheken inbouwen. Immers, de apparatuur is niet de grootste bottleneck, maar de metadatering en tijd/ervaring die dit vraagt.

    In een soort “scan-hub” in de bibliotheek zou je lokale partijen kunnen faciliteren met zowel de technische als procesmatige kant van dit verhaal. Bestaande communities zoals historische verenigingen, wikipedianen, lokale archieven zouden op deze plek terecht kunnen en ervaringen kunnen uitwisselen.

  3. @Ronald,
    Die metadatering was precies de reden waarom ze het idee hebben om met een bus het land door te rijden. Omdat je daar inderdaad veel ervaring voor nodig hebt om dat goed te doen. En daar zouden ze inderdaad allerlei lokale verenigingen de kans willen geven om hun materiaal te digitaliseren.
    Het is overigens alleen nog maar wild plan, die Scanabago dus ik weet niet of hij er ook echt komt. Maar wel een leuk plan.

  4. Er zijn overigens voldoende Bibliobussen die allemaal eruit gaan, dus een vehikel is snel gevonden. Daarbij kunnen we ook gebruik maken van (de ervaringen met) de bus van 7Causes, een leuk creatief bureau met een mobiel kantoor, voorzien van top internet en werk faciliteiten. http://goo.gl/1S9XW

  5. @Ronald,
    Als oud-voorzitter van het Landelijk Platform Bibliobussen weet ik helaas alles over bibliobussen die “eruit gaan”…. Dat is een van de redenen waarom ik blij word van zo’n camper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.