Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

De stationsbibliotheek is open!

8 augustus 2011 | 10 Comments

Na de Strandbibliotheek en de Airport Library is sinds vandaag een derde vorm van “bibliotheek op een bijzondere plaats” actief. Vanochtend om 7 uur ging de eerste Bibliotheek op het station open in het station van Haarlem. In het verleden ben ik ook intensief betrokken geweest bij de ontwikkeling van dit concept (ik schreef er eerder over) dus ik ben plaatsvervangend trots dat hij er nu echt staat.

Het verschil met de Strand- bibliotheek en de Schiphol- bibliotheek is dat dit wel een echte uitleen- bibliotheek is, waar je lid van moet zijn en een pasje voor nodig hebt. Maar wel eentje gericht op een bijzondere doelgroep, namelijk forensen.

Met op hen aangepaste openingstijden: van 7.00 tot 9.00 uur en van 16.00 tot 19.00 uur. Die doelgroep is in het algemeen geen lid van de bibliotheek en het is een uitdaging om hen toch te bereiken, met een aangepaste collectie. Vanuit de gedachte dat als lezers niet meer naar de bibliotheek komen, de bibliotheek dan maar naar de lezers toe moet. Daarmee hebben we op het strand en op Schiphol al ruim ervaring opgedaan waarvan nu geprofiteerd kan worden.

Hij is nog niet helemaal ingericht, ze zijn nog een beetje aan het proefdraaien, maar het is zeker de moeite waard om even te gaan kijken. Al is het maar omdat ze in dat prachtige oude  seinwachtershuisje op het middenperron zitten.  Toen ze vanochtend om 9 uur sloten hadden ze al twee leden ingeschreven (sinds 7 uur die ochtend) dus dat belooft wat voor de toekomst. De officiële opening is overigens pas in september.

10 people are talking about “De stationsbibliotheek is open!

 1. Ik was toen van ProBiblio en dat is de Provinciale bibliotheekcentrale voor Noord- en Zuid-Holland. Kan er ook niks aan doen.
  Ben nu in te huren door iedereen hoor, ook de “buitengebieden” 🙂

 2. Dat is een mooie plek. Fijn dat het na al die jaren nu toch eindelijk gelukt is.
  Misschien kan de volgende langs de snelweg of zo. Daar fleuren die saaie tankstations ook van op.

 3. @Festina
  Er zijn meer steden geïnteresseerd weet ik, ook in het oosten van het land. Weet alleen niet meer of Nijmegen daar bij hoorde…
  @Ton
  Langs de snelweg? Daar wil je toch zo snel mogelijk weer weg? Er moet wel een soort van verblijfsfunctie zijn om zoiets te kunnen maken. En win-win en zo.

 4. Weet je zeker dat forenzen in het algemeen geen lid zijn van de bibliotheek? Is daar onderzoek naar gedaan? Ik forens al heel lang en zie in de trein regelmatig reizigers verdiept in een bibliotheekboek.
  Irene 1.10

 5. Irene,
  Ja, daar is onderzoek naar gedaan. Door de NS in samenwerking met ProBiblio, via het klantenpanel van de NS. Daaruit bleek ook dat een significant deel van die forenzen die geen lid zijn positief staan tegenover een bibliotheek en overwegen om lid te worden. Dat was een van de doorslaggevende redenen om er mee door te gaan.

 6. Inderdaad. En het is toch op een hele specifieke doelgroep gericht die in het algemeen op vaste tijden op het station komt. Maar wie weet, als er vraag naar komt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.