De revival van de bibliobus

Terwijl in Nederland de bibliobussen in het verdom-hoekje zitten (ouderwets, achterhaald, niet 2.0 genoeg) is dat in de rest van de beschaafde wereld helemaal niet het geval. Zo heeft de ALA besloten om dit jaar voor het eerst een National Bookmobile Day te organiseren om de waardering voor de bibliobus tot uiting te brengen.
Ik werd via het onovertroffen Bookpatrol geattendeerd op het project Behind the wheel of the bookmobile. Documentairemaker Tom Corwin heeft een klassieke bibliobus gekocht die wordt volgeladen met boeken (whatelse) en daarmee maakt hij een tocht, dwars door de Verenigde Staten, over de Lincoln Highway, de eerste intercontinentale highway. Iedereen is welkom in de bus om een boek uit te zoeken, in ruil voor een verhaal over wat boeken voor hem of haar betekenen. Van die tocht maakt hij een documentaire. Een hele stoet bekende schrijvers heeft al zijn medewerking toegezegd, variërend van Dave Eggers tot Michael Chabon en Scott Turow.
Via Facebook krijg je al een beeld van de voorbereidingen van de tocht. Een feestje wordt dat volgens mij. Iedereen is enthousiast en iedereen ziet hoe belangrijk boeken kunnen zijn en hoe belangrijk het is om die boeken op een laagdrempelige manier aan de man te brengen. Er is al een film (43 min.) van het bezoek dat Tom Corwin bracht aan Google, in het kader van het authors@google project, daar legt Tom Corwin uit wat de bedoeling precies is.
Geweldig! Ik blijf het volgen, ben heel benieuwd.
En voor wie er niet genoeg van kan krijgen: op Flickr is een geweldige verzameling foto’s van bibliobussen te vinden.
Mooi verhaal en erg jammer van dat verdomhoekje hier te lande. Maar of het in heel Nederland zo is bewtijfel ik toch. Ik heb het idee dat ik ook wel eens ergens een positief Nederlands berioht over de bibliobus gelezen heb (uit Friesland b.v.).
(Wie bedacht heeft dat een bibliobus achterhaald en niet ‘2.0’ genoeg is heeft er m.i. geen kijk op en heeft vast nog nooit een dag op een bus gezeten.)
Je hebt gelijk, niet heel Nederland is negatief. Er is één dorpje dat dapper stand houdt 🙂 Gelukkig zijn er nog organisaties die wél positief zijn: de Zeeuwse Bibliotheek bijvoorbeeld is een grote stimulator van de bus en in het laatste bibliotheekblad sprak een Friese directeur ook zeer lovend over zijn bus. Maar hij is wel de enige in Friesland, alle andere Friese bussen zijn verdwenen.
Zeeland is toch geen dorpje?
Nee, dat was een grapje. Maar misschien had ik Asterix en Obelix erbij moet halen zodat ik het letterlijk kon citeren….
Tja, daar blijkt wel uit dat ik A&O onvoldoende ken. Dus ze erbij halen was misschien inderdaad beter geweest (voor mij dan).
Mijn leraar Nederlands op de middelbare school placht te zeggen: ‘Je moet de kennis van je lezers niet overschatten en hun intelligentie niet onderschatten.’