Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

De Maarten Baas Countdown Clock voor het Rijksmuseum

4 januari 2013 | Comment

rijks
Vanochtend onthulde het Rijksmuseum een grote klok aan hun gevel waarop wordt afgeteld tot de opening. Vandaag dus nog 99 nachten wachten totdat we de Nachtwacht weer op zijn oorspronkelijke plek kunnen zien.

Niet zomaar een klok, maar een speciale versie van de Analog digital clock van Maarten Baas. Ik ben vanmiddag even naar het Museumplein gefietst om naar die klok te kijken. Op het eerste gezicht is er niet zo heel veel bijzonders te zien, maar je moet er even voor blijven staan, wachten en goed opletten. Want dan zie je achter die rode cijfers opeens de schaduw van een mannetje dat die digitale cijfers gaat verschuiven. Het valt nog niet mee om daar een foto van te maken maar als je goed kijkt zie je op de foto een schaduw achter het cijfer 2.

Jammer dat er verder geen aandacht op wordt gevestigd, op hoe bijzonder het is. Want nu ziet niemand het. Ik heb daar een paar minuten gestaan, op dat plein, wachtend op een nieuwe kans om met mijn telefoon die schaduw op te vangen en veel voorbijgangers zeiden “o kijk, nog 99 dagen voordat ze open gaan”, maar niemand nam de tijd om te kijken wat het precies was. Jammer. Er had toch wel een bordje vanaf gekund?

Dit is de originele Analog Digital Clock. Althans, een gedeelte ervan…

Overigens is het niet vreemd dat het Rijksmuseum Maarten Baas inschakelde voor deze klok, ze hebben al een klok van hem in de collectie. De Grandfather Clock. Zelfde principe, andere uitvoering. Ook leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.