Tenaanval

Tenaanval

Over bibliothecarissen, bibliotheken, leesbevordering en soms over kunst

De exclusieve boekwinkel

10 oktober 2011 | 1 Comment

Uitgeverij Taschen is bezig met het opzetten van een serie exclusieve boekhandels, ik schreef er al eerder over. Twee weken geleden opende de Nederlandse  Taschenwinkel dan eindelijk, in de PC Hooftstraat in Amsterdam. Dit weekend ben ik eens gaan kijken of het echt zo bijzonder is.

Eerste indruk: ja het is echt wel bijzonder. De gevel maakt niet zo heel veel indruk maar dat kan ook komen door de bouwcontainer van de buren die het zicht gedeeltelijk blokkeert. Van binnen is het een hele mooie winkel waar de boeken gepresenteerd worden alsof het juwelen zijn. Er zijn wel stapels, maar hele kleintjes. Alles straalt vooral uit dat het bijzonder is: de kasten, de verlichting en de medewerkers die nog net niet fluisteren.

En werkt dat ook? Ja dat werkt. Ik was in de stad met een vriend die zuchtte “moeten we alweer naar een tassenwinkel?”. “Nee, naar de winkel van Taschen. Je kent die boeken toch wel?” “O, die boeken waarvan je op het eerste gezicht denkt dat ze geweldig zijn maar waar bij nader inzien eigenlijk niks in staat en waarvan je altijd spijt hebt dat je ze gekocht hebt. He get, moet dat echt?” Die vriend stond vervolgens ruim een kwartier voor dezelfde kast “ik wist niet dat ze dit soort boeken ook hadden”.

Het bijzonderst vond ik de kelder. Daar was de uitstraling nog deftiger: daar hingen originele foto’s uit de boeken en daar lagen de exclusieve uitgaves, alles te koop uiteraard. Vanaf 600 euro. Boeken in cassettes of in exclusieve dozen, met extra gadgets of gelimiteerde uitgaves, gesigneerd door de fotograaf.

Het was niet super druk in de winkel maar er werden zo te zien wel goede zaken gedaan. Op een oppervlakte die kleiner was dan het kleinste filiaal van mijn eigen bibliotheek werkten vijf  personeelsleden (minimaal, dat was het aantal dat aan het werk was toen ik er was) en daarvan stond alleen de jongen bij de kassa af en toe te wachten totdat er een klant kwam. Alle klanten kregen veel persoonlijk aandacht, ook de klanten die alleen een boekje van 9,95 afrekenden. Ben benieuwd hoe het verder gaat met deze winkel.

One person is talking about “De exclusieve boekwinkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.