De Empathy Library, of hoe je in een ander te verplaatsen
De Empathy Library is het initiatief van Roman Krznaric, filosoof en een van de stichters van The School of Life in Londen. De Empathy library is een website en komt voort uit Empathie, een van zijn boeken. Kznarci vindt dat mensen zich vaker in iemand anders zouden moeten verplaatsen, vaker in de schoenen van iemand anders zouden moeten gaan staan. Volgens hem verbetert empathie onze kwaliteit van leven en is het de motor achter sociale verandering. Hij ijvert al langer voor een Empathy Museum en een paar maanden geleden heeft hij dus deze bibliotheek geopend.
The Empathy Library is the world’s first online empathy collection and a treasure house for catapulting your imagination into other people’s lives. What might it be like to be a child growing up in Tehran, or to be born without sight, or to be a soldier fighting someone else’s war? The library takes you on these journeys into unknown worlds. Het is een verzameling van titels van boeken en films waarmee je je kunt verplaatsen in een ander. Je kunt zoeken op onderwerp dus je kunt een boek zoeken dat bij je vraag of bij je behoefte past. Een beetje zoals bij de Culturele Apotheek. Iedereen kan een titel toevoegen, maar je moet wel eerst lid worden. Je moet een geannoteerde titel toevoegen, niet alleen met een titelbeschrijving maar je moet ook aangeven waarom die titel zoveel voor je betekent en wat het met empathie te maken heeft. Mensen kunnen een reactie achterlaten bij de titels in de verzameling.
Ik vind het een mooi idee. De wereld kan wel wat meer empathie gebruiken vind ik. In deze website heb ik me nog niet goed genoeg verdiept om er een gefundeerde mening over te hebben maar hij ziet er prachtig uit. Dit lijkt me weer een stapje op weg naar de bibliotheek van het mededogen en de bibliotheek van de persoonlijke aandacht. Mooi.
Mooi! Dit is de nieuwe versie van het oeroude begrip ‘keuzelijst’, een fenomeen waar bibliotheken vroeger nog wel eens iets aan deden, maar dat inmiddels vrijwel in onbruik geraakt is. Jammer! Want het is de ultieme vorm van mensen de weg wijzen in de de enorme mediaberg die ons omringt. En als je dat met gebruikers doet, gaat het meer leven. Welke bibliotheek gaat met zijn gebruikers een ’troostlijst’ maken?!
Wendy,
Met dit verschil dat een keuzelijst gemaakt wordt door de bibliotheek en dit komt nu juist vanuit de gebruiker. Het is volgens mij een vorm van ‘content curatie’. Aan de hand van deze verzameling van iedere bezoeker zijn eigen lijst samen stellen. Maar ik ben het met je eens dat dit bibliotheekwerk bij uitstek is.
Dat Krznaric hoopt dat alle openbare bibliotheken op een dag een professionele bibliotherapie-service zullen hebben (Gewoonte 5 ‘Ga op reis in je leunstoel’, p 205), spreekt mij wel aan. En zolang die er nog niet is, laat ik me graag inspireren door zijn digitale Empathy Library 🙂